Росія контролює економіку захоплених територій Донбасу - ЗМІ

Понеділок, 15 червня 2015, 02:16

Росія тісно співпрацює з підприємствами окупованих територій Сходу України, допомагаючи бойовикам.

Про це йдеться у розслідуванні РБК.

У розслідуванні говориться, що майже всіма питаннями розвитку економіки самопроголошених "республік" в Росії займається глава Міжвідомчої комісії з надання "гуманітарної" підтримки постраждалим територіям південно-східних районів Донецької та Луганської областей України Сергій Назаров.

За відомостями РБК, 5 березня Назаров проводив зустріч підприємців Південного федерального округу Росії з представниками "ДНР" і "ЛНР", де обговорювалися схеми легальної зовнішньоекономічної діяльності Росії з підприємствами самопроголошених "республік".

Незабаром після цієї зустрічі лідер донецьких бойовиків Олександр Захарченко завив: "Банківська система практично готова, але нам потрібно, щоб хтось визнав нас".

У квітні "ДНР" визнала Південна Осетія.

Це визнання допоможе невизнаним "республікам" налагодити фінансові відносини з зовнішнім світом, - розповіли дві людини з керівництва "ДНР".

Так званий "республіканський банк ДНР" відкриває рахунки в Національному банку Південної Осетії. Ця республіка визнана Росією, Венесуелою, Нікарагуа і державою Науру. Нацбанк Південної Осетії має коррахунок в Банку Москви, через який можуть перераховуватися кошти "ДНР" до Росії, а далі в інші країни, пояснив РБК схему один із співробітників "Мінфіну ДНР".

Джерело РБК в російському уряді підтвердив, що в середині травня представники Банку Москви зустрічалися з Назаровим. Нацбанк Південній Осетії не відповів на запит РБК. У Банку Москви відмовилися "коментувати чутки".

Профільні відомства російського уряду контролюють і інші сфери економічного життя захоплених територій.

Навесні 2015 року Мінтруд проводив моніторинг "виконання плану заходів забезпечення виплати пенсій та соціальних допомог" в "ДНР" і "ЛНР", розповіло урядове джерело. У травні звіт про перевірку розглядався на комісії Назарова.

Тоді ж комісія розглянула аналітичну записку РІСД "Про соціально-економічної ситуації на Донбасі", де серед іншого йдеться про "необхідність форсованого створення суверенної фінансово-банківської системи "ДНР-ЛНР".

До моменту публікації статті Мінекономрозвитку і Мінтруд не надали відповіді на запит РБК.

"Необхідним засобом [...] могло б стати надання прикордонними регіонами РФ посередницьких послуг для налагодження зовнішньоторговельних зв'язків невизнаних "республік" із зарубіжними споживачами", - йдеться в рекомендаціях РІСД.

Дійсно, велика частина поставок в самопроголошені "республіки" і вивіз їх продукції зовні йдуть по неформальним схемами, і в їх узгодженні також бере участь російський уряд.

Російські підприємці беруть участь в операціях з експорту вугілля, видобутого на шахтах "ЛНР" і "ДНР", пише РБК.

Відзначається, що поставками вугілля в Росію займається ТОВ "Углеснаб" із захопленого бойовиками міста Шахти.

Керівником ТОВ "Углеснаб", зареєстрованого в лютому 2015 року, є Сергій Вельміцький, брат Андрія Вельміцького, екс-депутата заксобрання Ростовської області. В один день з "Углеснабом" за тією ж юридичною адресою була зареєстрована компанія "Експортуголь", яку також очолив Сергій Вельміцький.

За відомостями РБК, у травні ж комісія Назарова за участю МЗС і РЖД розглядала питання про можливість транспортування вугілля з окупованих бойовиками територій в російські порти Азово-Чорноморського басейну.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування