Чорновол: шматок газовидобування відхопив "менеджер Януковича" Онищенко - і не платить

Вівторок, 16 червня 2015, 13:13

Депутат Тетяна Чороновол заявляє, що новим олігархом у сфері газовидобування в Україні стає депутат, колишній "регіонал" Олександр Онищенко.

"Цього олігарха звати Онищенко. Його колишнє прізвище Кадиров. Його, в принципі, так і називають Онищенко-Кадиров. Цей олігарх за часів Януковича був менеджером Януковича, який курував бізнес Януковича у сфері вітчизняного видобування природного газу", - сказала вона на брифінгу.

Онищенко пройшов до Верховної Ради за округом №93 (Київська область), є членом депутатської групи "Воля народу" і заступником голови парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.

Чорновол зазначила, що "у 2007 році, коли Янукович був прем’єр-міністром, Джарти був міністром екології, а Ставицький, який в той же час відчужував "Межигір’я", був керівником "Надра України", відбувалося відчуження державних свердловин в приватні підприємства за договором спільної діяльності з "Укргазвидобуванням"..

"Цей процес тоді відбувався в інтересах Януковича. Тобто формувалися бізнес-структури, які працювали в газовій сфері з вітчизняним газом за договорами спільної діяльності з "Укргазвидобуванням". По суті, приватним структурам, щойно створеним, передавалися газові свердловини. Це Янукович робив для отримання особистого доходу. За цією сферою він ставив менеджерів, які повинні були її вести", - додала вона.

За словами депутатки, у 2008 році, коли в уряд прийшла Юлія Тимошенко, такі "менеджери" Василь Джарти та Едуард Ставицький "почали переоформлювати підприємства на інших осіб, на інших підставних власників, на інших підставних директорів – щоб державні свердловини неможна було повернути державі".

"Тоді і з’явився вперше на публічному небосхилі Онищенко-Кадиров – з’явився він як директор підприємства "Надра Гіоцентр", яке Джарти свого часу створював, аби Янукович мав доходи з видобутку вітчизняного газу", - заявила Чорновол. 

За її словами, після Майдану, коли Янукович утік з України, "його менеджер Онищенко в цій сфері отримав у фактичну власність його підприємства".

"Раніше йому треба було віддавати 80% нагору Януковичу, тепер Онищенко усі ці кошти акумулює у себе – і зараз він насправді надзвичайно багата людина, оскільки йдеться про цілу низку підприємств", - заявила Чорновол.

Чорновол розповіла, що напередодні поїхала до Миронівки, округ Онищенка, аби дізнатися, які це підприємства, "який шматок бізнесу Януковича ця людина відхопила для себе".

"Я поїхала туди, бо дізналася, що його підприємства – зокрема, "Надра Гіоцентр", де він з 2008 року значився директором, офіційно зареєстроване там, за адресою Леніна, 48", - пояснила депутат.

"Я зайшла в приміщення – там були дві невеличкі кімнатки, на яких було написано, що тут знаходяться офіси ТОВ "Пласт" – це також фірма, яка працює в газовидобувній сфері, а також офіс "Газового альянсу". Коли я зайшла до кімнати, я побачила, що там скрізь розкладені папери, у яких фігурують і назви інших фірм", - розповіла вона

Чорновол зазначила, що всі ліцензії на видобуток газу, видані "кишеньковим" фірмам, прописані таким чином, що державі завдають величезні збитки.

"Усі ці ліцензії після Майдану досі не розірвано, тому що міністр екології (Ігор) Шевченко – це ставленик того ж таки Онищенка, який стоїть на сторожі його схем. Онищенко у БЮТ купив цю посаду міністра екології, і в результаті усі ці ліцензії продовжують діяти, а всі ці фірми продовжують працювати", - заявила вона.

Депутат сказала, що в офісі їй відмовилися сказати назви фірм – тож вона почала фотографувати на планшет документи, які лежали на столі.

"Я виявила, що Онищенко – власник фірми "Пласт", власник фірми "Хас" (вона на рік видобуває близько 100 мільйонів кубометрів газу) – до цього побутувала думка, що це фірма Азарова, але зараз це фірма Онищенка. Далі, це "Карпати Надра Інвест", це "Газовий альянс", - заявила Чорновол.

"Також серед цих документів я знайшла документи під шапкою фірми "Природні ресурси+". Це взагалі фірма з дуже скандальною історією. У мене є копія договору, підписаного "Укргазвидобуванням" із фірмою "Природні ресурси+". Цей договір, зауважте, – від 26 лютого 2014 року, тобто після того, як минуло лише 4 дні після розстрілу Майдану!", - сказала вона.

"Цим документом "Укргазвидобування", державна фірма, продавала ТОВ "Природні ресурси" послугу користування свердловинами. Тобто не продавала свердловини, не здавала в оренду, а давала послугу користування. По ціні, що тут заявлена, це було 1,5 тисячі гривень на місяць за свердловину. Зараз зрозуміло, що це фірма Онищенка, тому що документи цієї фірми лежали в нього в офісі", - заявила Чорновол.

Депутат розповіла, що коли вона почала фотографувати документи, в офіс увірвалася довірена особа Онищенка, відібрала у неї планшет і розбила його, забрала сумку.

"Потім я дізналася, що ця довірена особа в часи Майдану за гроші Онищенка возила "ті тушок" на Антимайдан. Тобто поки "ті тушки" Онищенка вбивали "майданівців", він грабував державні свердловини. Тепер ця людина – одна з найвпливовіших і найбагатших в Україні", - заявила Чорновол і закликала журналістів зайнятися цією темою.

Вона додала, що зараз усі підприємства Онищенка повинні платити 70% рентної плати. "Ці зміни було прийнято перед Новим роком, що підприємства, які працюють за спільним договорах з "Укргазвидобуванням" повинні платити 70% рентної плати… Якби це виконувалося – байдуже, чиє це підприємство, – держава б отримувала 70% із кожного кубометру газу від ціни НКРЕ".

"Але я також засвідчила, що ці підприємства уникають сплати рентної плати і ПДВ. Вони роблять перший продаж газу на фіктивні підприємства за ціною 2-3 тисячі за кубічний кубометр. Далі вони продають у Податкову звіт, що вони не можуть у повній сумі заплатити рентну плату, тому що в них просто немає коштів. Але на виході їхні ж фіктивні підприємства продають свій газ споживачам промисловим, державним підприємствам вже по ціні 8-9 тисяч за кубометр. При чому ця ціна формується фіктивним послугами", - заявила Чорновол.

"Таким чином вони ще й не платять ПДВ, тому що формується фіктивний податковий кредит. Йдеться про грабунок держави на мільярди", - додала вона.

Напередодні "Народний фронт" заявив, що Тетяну Чорновол 15 червня побили у офісі Онищенка у Миронівці, куди вона приїхала зібрати інформацію щодо фірми "Природні ресурси+", яка уже після Майдану отримала низку газових свердловин до кінця 2023 року.

"Українська правда"

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування