Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Свідок у справі Нємцова поскаржився на допит і тортури

Четвер, 4 червня 2015, 09:20

Знайомий імовірного організатора вбивства Нємцова Руслана Мухудінова, Умар Геремеев розповів про тортури невідомими автоматниками в камуфляжі і касках.

Про це повідомляє "Коммерсант".

Військове слідство вивчає подану в СКР заяву знайомого і сусіда Мухудінова, Геремеева. Він є інспектором відділення ліцензійно-дозвільної роботи відділу МВС по Шелковському району Чечні.

Зі свідчень чеченського поліцейського випливає, що 7 березня кілька автоматників у камуфляжі, обличчя яких були закриті масками і шоломами типу "Сфера", затримали його і решту відвідувачів однієї зі станцій техобслуговування республіки і заштовхали їх в свою "Газель". З'ясувавши, хто із затриманих є Геремеевим, вони відпустили інших, а його залишили в машині, стверджує він.

У поліцейського відібрали табельний пістолет, його поклали на підлогу, скували руки за спиною наручниками і повезли, як він пізніше зрозумів, в якусь кошару, розташовану в 10-15 хвилинах їзди від станиці Старогладовської. З розмови автоматників Геремеев дізнався, що там озброєні люди шукали його приятеля і сусіда по станиці Старогладовській Мухудінова, однак там нікого не виявилося.

У ході допиту, який розпочався в салоні машини і продовжився в кошарі, Геремееву задавали питання про Мухудінова. Геремеев стверджує, що сказав автоматникам, що знає Мухудінова більше 15 років, але останнім часом рідко бачив його. Він згадав про випадкову зустріч з сусідом в аеропорту Грозного 4 березня, коли той прилетів до Грозного, а сам Геремеев зустрічав родичів. Також на допиті він розповів, що зустрів Мухудінова 6 березня на автомийці - тоді, за його словами, вони обмінялися лише парою слів.

Невідомі вимагали повідомити, де може ховатися Мухудінов, випливає зі свідчень Геремеева. Не отримавши від свідка потрібної інформації, вони побили його і кинули зі зв'язаними руками і гранатою на спині, сказавши, що йому залишається жити п'ять хвилин. Згодом виявилося, що з гранати НЕ висмикнули чеку.

Геремеев розповів, що автоматники постійно підтримували зв'язок по рації з якоюсь "базою" і ще однією групою, що їхала позаду на автомобілі "Пріора". Саме "база" повідомила автоматникам, що їх затриманий є племінником глави районного відділу МВС Вахи Геремеева і що місцева поліція вже перекриває виїзди з Шелковського району. Незабаром після цього зв'язаного допитуваного залишили в кошарі і зникли. Йому вдалося звільнитися, після чого він дістався до райвідділу.

Пояснювальна Геремеева, яку він подав на ім'я свого керівника, була передана у відділ СКР по Шелковському району Чечні, який почав дослідчу перевірку інциденту. Згодом матеріали перевірки були передані в один з розташованих в Чечні військових слідчих відділів СКР.

Раніше, головний підозрюваний Заур Дадаєв повідомив про застосовувані до нього тортури і заявив про свою невинність.

Слідство не знайшло підстав для порушення кримінальної справи за фактом нібито наданого на Дадаева психологічного або фізичного впливу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування