У МЗС України обурені новими звинуваченнями проти Савченко

П'ятниця, 10 липня 2015, 02:20

Міністерство закордонних справ України висловлює категоричний протест у зв'язку з новими безпідставними та сфабрикованими російською владою звинуваченнями проти незаконно ув'язненої української льотчиці Надії Савченко.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби відомства.

Глибоке занепокоєння викликає повне нехтування з боку Росії взятих на себе зобов'язань відповідно до п.6 Комплексу заходів з виконання Мінських домовленостей.

"6 липня 2015 Слідчий комітет РФ повідомив про завершення розслідування кримінальної справи стосовно Надії Савченко. До раніше висунутих надуманих звинувачень в пособництві у вбивстві двох громадян РФ, незаконному перетині кордону і інших, додано ще більш безглузде - звинувачення у вбивстві цих росіян. При цьому слідство кілька разів повністю проігнорувало надані захистом українки докази непричетності до інкримінованих дій", - йдеться в повідомленні

Підтвердженням відвертої упередженості російської сторони стало відхилення слідчими органами всіх без винятку клопотань адвокатів Надії про проведення додаткових експертиз за наявними у справі висновками російських експертів.

У МЗС України зазначили, що продовжуючи утримувати Надію Савченко, російська сторона нехтує її європейським парламентським імунітетом як члена Парламентської Асамблеї Ради Європи.

"Факт порушення Російською Федерацією Генеральної угоди про привілеї та імунітети Ради Європи, а також заклик до Москви негайно звільнити Надію Савченко і дати їй можливість повернутися в Україну, зафіксовані в резолюції ПАРЄ №2063 (2015) "Розгляд скасування раніше затверджених повноважень делегації Російської Федерації " від 24 червня 2015. Міністерство закордонних справ України в черговий раз вимагає від російської сторони припинити судовий фарс і негайно звільнити Надію Савченко ", - додали в прес-службі.

8 липня Загальний комітет Парламентської асамблеї ОБСЄ з демократії, прав людини і гуманітарних питань ухвалив резолюцію "Викрадені і незаконно ув'язнені в Російській Федерації українські громадяни", яка вимагає звільнити викрадених українських громадян, у тому числі члена парламенту Надію Савченко, кінорежисера Олега Сенцова та інших осіб.

Втім, депутат Держдуми РФ Микола Ковальов заявив, що Росія вважатиме рішення річної сесії Парламентської асамблеї (ПА) ОБСЄ в Гельсінкі "юридично нікчемними".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування