Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Екс-суддя КС покладає на Лавриновича відповідальність за Конституцію Януковича

Четвер, 30 липня 2015, 15:28

Екс-міністр юстиції Олександр Лавринович відіграв ключову роль у скасуванні змін до Конституції 2004 року.

Про це розповів екс-суддя Конституційного Суду Віктор Шишкін в інтерв`ю "Укрінформу".

На запитання, від кого надходили вказівки щодо голосування в КС, Шишкін відповів, що переважно від Лавриновича.

"Я думаю, що вказівки надходили переважно від Лавриновича, тому що Портнов і Лукаш могли лише радити президенту. Рішення про перехід до старої редакції Конституції повинен був прийняти президент або міністр юстиції, що Лавринович і зробив – надрукував в "Офіційному віснику України" Конституцію в редакції 1996 року", - сказав Шишкін.

"Стоїть питання: хто йому дозволив? Де було рішення про друк? Суд не писав, що дозволяється надрукувати Конституцію в тій редакції. Це зробив міністр юстиції. Я  не говорю, що вони разом  не несуть за це відповідальності, але ступінь відповідальності в колективі може бути різним", - зазначив він.

Шишкін також визнав, що за часів Януковича Конституційним Судом керували з Адміністрації президента: "Звичайно, я не писав би окремої думки, коли б розумів цю ситуацію по-іншому. Але для цього він (Янукович – ред.) спочатку замінив склад Конституційного Суду".

На запитання, чи вдалося б уникнути узурпації влади Януковичем, якби не скасували політреформу 2004 року, Шишкін відповів, що екс-президент знайшов би інший спосіб.

"Якби не відмінили політреформу 2004 року, він би викрутив по-іншому. Не даремно в нього була створена Конституційна асамблея. Я не говорю, що вона була погана, я говорю: завдання було, скоріше всього, змінити Конституцію під Януковича. Але він вирішив прискорити події через Конституційний Суд", - вважає екс-суддя КС.

"Розумієте, все залежить не стільки від права, скільки від людини. Як на мене, Янукович за своїм спрямуванням, характером, підходами, думками, мріями повинен був стати диктатором, незалежно від Конституції", - додав Шишкін.

Як відомо. 8 грудня 2004 року Верховна Рада ухвалила зміни до Конституції, в результаті яких Україна з президентсько-парламентської стала парламентсько-президентською республікою. Зміни до Конституції набули чинності 1 січня 2006 року.

30 вересня 2010 року КС визнав неконституційним закон про внесення відповідних змін до Конституції, пославшись на порушення процедури під час його розгляду та ухвалення. І фактично відновив дію конституційних положень у редакції від 28 червня 1996 року.

Судді Шишкін і Стецюк висловили окрему думку щодо такого рішення КС. Зокрема, вони зазначили, що КС мав право визнати порушення процедури, але водночас повинен був лише запропонувати парламенту або підтвердити Конституційну реформу, або скасувати її. Але аж ніяк КС не мав права на змінювати устрій влади в Україні через судове рішення.

21 лютого 2014 року, коли Янукович утік із України через загострення ситуації на Майдані, Верховна Рада проголосувала за відновлення Конституції України в редакції 2004 року.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування