Савченко: У захисників "русского міра" на Донбасі - рак мізків від пропаганди

Вівторок, 29 вересня 2015, 13:55

Українська льотчиця, народний депутат Надія Савченко виступила в російському суді.

Савченко вирішила у суді виступати російською мовою, щоб не "ділити свої думки на фрази".

Вона коротко розповіла суду свою біографію: "Отримала фах конструктора жіночого одягу, заочно навчалася за спеціальностями філософія та журналістика. Служила в армії: у 2003 році в залізничних військах України, в повітряно-десантних військах, півроку служила в миротворчій місії в Іраку. Потім 3 роки 4 місяці вчилася в Харківському університеті військово-повітряних сил. Випустилась штурманом Су-24, але служити відправили на вертоліт Мі-24. П'ять років прослужила оператором Мі-24 ".

Вона уточнила, що про роботу коректувальника артилерійського вогню знає тільки в загальних рисах. За її словами, вона один раз мала справу з мінометом і з гранатометом, але там дуже складні математичні розрахунки і потрібні координати. "Я служила в десантній роті, в ній немає артилерійського обладнання", - пояснює Савченко.

Вона також розповіла про участь у подіях на Майдані в Києві.

"Я була присутня там у міру можливості, коли мала час, я тоді працювала, служила в Водах", - сказала Савченко.

Савченко згадує, що була на Майдані 19 січня і 20-21 лютого.

"Просто допомагала людям там знаходитися і існувати, підкладала дрова в грубку. 19 числа, коли все починалося, я намагалася це все зупинити, говорити з солдатами МВС. Коли не можна вже було, старалася дивитися за ситуацією, не допускати непотрібного кровопролиття. 21-22 я займалася наданням в основному медичної допомоги", - зазначила вона.

 Савченко виступила в суді. Скірншот відеотрансляції Радіо Свобода

Савченко також розповіла, як вона і "ще одна людина з Майдану" захистили беркутівця, якого схопили і почали бити: "Просто по-людськи зупинити те, що можна не допустити. Всі ми люди, всі ми українці, ніякої агресії до співробітників МВС у мене не було. Вони просто щит. Ось ті, хто за цим щитом ховався - це до них у нас були претензії".

Вона також заявила, що якби не захоплення Криму, то не було б війни на Донбасі: "Не було б Криму - не було б війни на Донбасі. Але я спокійно ставлюся до людей і на Донбасі: немає поганого народу, скрізь є окремі люди. Ніякої ненависті у мене немає. Люди робили вибір, наскільки їм вистачало сміливості й розуміння".

При цьому Савченко висловила переконання, що найманців на Донбасі будуть судити.

"Я думаю, всі ці люди помиляються. Вони всі українці, але дуже легко піддаються на пропаганду. Ті, хто українці, - вони помиляються. Ті, хто прийшов на Україну як найманці, - ними суд буде займатися. Ті хто прийшов туди захищати так званий "русскій мір", - їх мені шкода. Їм рак мізків зробила російська пропаганда ", - сказала вона.

Медиазона

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування