Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Савченко розповіла, що СК РФ прив'язував її до справи Авакова й Коломойського

Вівторок, 29 вересня 2015, 16:46

Українка Надія Савченко заявила, що російські слідчі утискали ъї в правах, а суддя арештовував її, "потупивши очі".

Про це вона розповіла в Донецькому міському суді Ростовської області 29 вересня.

Савченко згадала, як у перший день її перебування в готелі "Євро" у Воронежі, куди її привезли в ніч на 24 червня 2014 року, до неї прийшов слідчий Маньшин.

"Він промимрив, що він якийсь слідчий якогось слідчого комітету. Сказав, що він веде справу проти Авакова й Коломойського, сказав, що я виступаю як свідок у цій справі. Я пояснювала, що я їх ніколи в житті не бачила", - розповіла українка.

"Він приходив щодня, ставив запитання ті самі – про війну, його цікавили якісь люди, розташування (військ), правопорушення, "Правий сектор", Майдан. На всі питання я йому відповідала, якщо вважала потрібним", - уточнила вона.

Жодних документів, за словами Савченко, слідчий не оформлював. На що вона має право – не пояснював. Телефони Савченко були у слідчого. Затримана сама просила "слідчого" подзвонити, щоб повідомити, що вона в Росії, – але їй не дозволили.

За словами Савченко, її допит як свідка записували на відеокамеру.

Підсудна розповіла, що слідчий запропонував їй написати заяву про втрату документів – нібито на випадок, якщо її везтимуть до України.

"Він продиктував мені заяву – це було в якийсь орган Воронезької області… Я так зрозуміла, у прикордонну службу – на те, щоб мені видали якісь тимчасові документи. Я підписала цю заяву, віддала їм", - розповіла Савченко.

Савченко у суді, 29 вересня

Адвокат Ілля Новіков попросив суд пред'явити Савченко том 5, лист справи 50, який містить згадану заяву від 26 червня. Прокурор заперечив проти дослідження документа, і суд відмовив у цьому.

Заява Савченко. Фото з Медіазони

Савченко наголосила, що не могла нікуди вийти з готелю, її постійно охороняли двоє чоловіків у масках. Вона згадала, що один із віднятих у неї телефонів вона бачила пізніше в матеріалах справи, а другий востаннє – у руках слідчого Маньшина.

Савченко розповіла, що крім Маньшина бачила в готелі жінку, перекладача, людину з відеокамерою й людину, яка проводила дослідження на поліграфі. Про результати дослідження їй потім не говорили.

30 червня якась людина привезла її речі: спортивний костюм, кросівки без шнурків і футболку. Він пояснював: "Не можемо ж ми тебе так (у формі) везти".

За словами Савченко, на її формі в районі правого ліктьового суглоба були отвори від поранення при взятті в полон 17 червня минулого року.

О 9 вечора 30 червня її привезли в Слідчий комітет – там уже був призначений адвокат, перекладач. Там Савченко повідомили, що її затримують як підозрювану, а не як свідка.

"У мене в речах виявили гроші російські, я дуже здивувалася, як вони туди потрапили, вимагала провести експертизу, перевірити відбитки там пальців абощо… Мене відправили на медичну експертизу, а потім у СІЗО тимчасового утримання", - розповіла українка.

"Слідчий сказав, що він би й радий мене відпустити, але в нього начальство є. Вони в інтернеті побачили відео, де якийсь хлопець сказав, що я віддавала накази. Сказали, що той хлопець підписав мені смертний вирок, тепер мене чекає небо в клітинку", - сказала Савченко.

Вона також згадала: "Я стояла в суді, суддя нічого не запитував… Прочитав із папірця якийсь липовий твір-маячню, у якому вже 40 томів тоді було – Ви уявляєте? Суддя запитав: "Це правда?". Я сказала: "Ні, це неправда. Мене викрали з України… Суддя опустив очі й оголосив рішення, яке йому сказали", - заявила Савченко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...