Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Змія і черепаха: впливове ЗМІ зі США різко розкритикувало Яценюка і Порошенка

Четвер, 22 жовтня 2015, 11:56

Одне з найбільш авторитетних американських ЗМІ Buzzfeed опублікувало статтю з різкою критикою української влади, особливо – прем'єра Арсенія Яценюка.

Автор опублікованого в середу матеріалу констатує, що українська влада хоч і представлена свіжими і англомовними політиками, лише імітує здійснення реформ, чим розчаровує західних симпатиків України.

"…Україна керується політиками з глибоким корінням у дуже корумпованій клановій політиці, яку вони начебто хочуть знищити", – пише автор.

"Вони знають, що мусять змінити систему, але вони самі надто від неї залежні, щоб це зробити. Ми дуже розчаровані. Це дає козирі в руки тим країнам, які завжди були налаштовані скептично", – заявив виданню неназваний західний дипломат.

Інший дипломат додав, що "Україна вже давно втратила багато довіри міжнародної спільноти і піде багато часу, щоб відвоювати її назад".

З посиланням на представників коаліції видання додає, що Україна насправді керується "тіньовим урядом", куди входять люди президента і прем'єра і який має вплив на політичні рішення та державні компанії.

Автор нагадав, що раніше Яценюк назвав себе і свій уряд "політичними камікадзе", але не довів це справами.

За словами неназваного "старшого радника" Петра Порошенка, між президентом і прем'єром немає довіри. Він додав, що стосунки між ними нагадують відому "байку про змію і черепаху, яким треба було перебратися через ріку. Вони домовилися, що черепаха не пірнатиме, бо змія не вміє плавати, а змія погодилася не кусатися, інакше обоє потонуть". Автор нагадав, що у байці змія все ж вкусила черепаху.

Також видання звернуло увагу, що через недосконалу політичну систему в Україні, партії обох політиків фінансуються непрозоро, завдяки зв'язкам з олігархами.

"Олігархи, включаючи Порошенка, також контролюють найбільші телеканали України, що дає їм надзвичайний вплив на громадську думку і важіль впливу на чиновників", – додає Buzzfeed.

Видання нагадало, що під час війни Порошенка з олігархом Ігорем Коломойським за контроль над "Укрнафтою", один з найближчих соратників Яценюка, голова з комітету з економічної політики Ради і бізнес-партнер Коломойського Андрій Іванчук намагався не допустити необхідного для цього рішення парламенту.

За словами депутата від БПП Сергія Лещенка, оскільки олігарх досі зберігає вплив на "Укрнафту" і не виплачує дивіденди, між ним і Яценюком існує домовленість.

Крім того, пише Buzzfeed, на Яценюка розраховує і найбагатший олігарх України Рінат Ахметов.

Автор також нагадав про заяву екс-депутата-тушки Ігоря Скосара про те, що він начебто потрапив у прохідні списки "Батьківщини" за 6 мільйонів доларів, які заплатив Яценюку через його іншого близького соратника Миколу Мартиненка.

Щодо Мартиненка Buzzfeed окремо нагадав про відкриту швейцарською прокуратурою справу через отримання Мартиненком хабаря від чеської компанії і додав, що швейцарці підтвердили цей факт виданню.

Автор при цьому додав, що раніше на фоні попередніх українських політиків Яценюк різко позитивно виділявся, завдяки вільному володінню англійською мовою, хорошими пізнаннями в економіці та такою ж командою міністрів, що допомогло йому заручитися підтримкою заходу. Однак зараз він ризикує втратити значну частину цієї підтримки.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: