Тимошенко взяла тайм-аут із законопроектом по ренті газу

Четвер, 12 листопада 2015, 12:24

Автор законопроекту "Про внесення змін до податкового кодексу України щодо здешевлення вартості газу для населення" Юлія Тимошенко попросила перенести розгляд цього законопроекту.

Про це в кулуарах парламенту заявив у четвер перший заступник голови фракції БПП-"Солідарність" Ігор Кононенко.

"За проханням автора подання, ми повернемося до цього питання через тиждень. Автор Тимошенко зняла його з розгляду. Я так розумію, зняла, бо розуміє, що її варіант не проходив", - сказав нардеп.

У свою чергу член фракції "Батьківщина" Сергій Соболєв зазначив, що цей час ініціатори законопроекту використають для узгодження позицій.

"Ми маємо тиждень часу, щоб узгодити позиції і я думаю, що ми отримаємо шанс ухвалити закон не для приватних компаній, а для всього сектору економіки", - сказав Соболєв.

"Фактично вчора профільний комітет вночі змінив свою позицію щодо узгодженого голосування, яке планувалось провести ще у вівторок", – заявив також Соболєв, якого цитує прес-служба "Батьківщини".

За його словами, згідно з пропозиціями профільного комітету з питань податкової політики, передбачається, що для державної компанії "Укргазвидобування" рентна плата залишається 70% або до квітня 2016 року або до 1 січня 2017 року, а для приватних газовидобувних компаній рентна плата знижується до 29% (до 14%, де глибина свердловин складає понад 5 тис. метрів).

"Ми отримали ситуацію, коли важка фінансова ситуація державної компанії буде тільки погіршуватися, а приватні компанії отримують преференції", – наголосив Соболєв.

Депутат зазначив, що в зв’язку з цим всім фракціям парламенту запропоновано провести ще одне обговорення законопроекту про ренту з тим, щоб надати можливість і державним і приватним газвидобувним компаніям працювати в однакових умовах.

Як повідомлялося, у вівторок Верховна Рада не змогла прийняти законопроект "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо здешевлення вартості газу для населення" і відправила його на повторне друге читання.

Раніше прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що законопроект про зниження рентної плати за видобуток газу лобіює інтереси газових олігархів.

"Ця спільна діяльність контролюється виключно газовими олігархами України, обслуговує тіньовий енергетичний сектор і отримує тіньові доходи", - сказав прем'єр.

"Українська правда" розбиралась, чому уряд і екс-прем'єр ламають списи навколо питання ренти газу.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування