Кримські татари закликають створити контактну групу щодо Криму

Середа, 16 грудня 2015, 15:26

Кримські татари пропонують створити контактну групу щодо анексованого Росією Криму, подібну до тристоронньої контактної групи з вирішення конфлікту на Донбасі.

Про це один з лідерів кримських татар Мустафа Джемілєв сказав в інтерв'ю виданню "Фокус", говорячи про варіанти повернення АРК Україні.

"На нинішньому етапі основні надії покладають на санкції західних країн проти Росії, які можуть привести її економіку в такий стан, що вона змушена буде відмовитися від агресивної політики й сама звільнить окуповані території", - зазначив Джемілєв.

"Керівництво України основну увагу приділяє вимозі виконання Росією умов мінських угод, які повинні призвести до врегулювання ситуації в Донбасі. Тож проблема звільнення Криму відсувається на другий план. Ми ж вважаємо, що необхідні паралельні дії", - сказав він.

"Тому виступили з ініціативою створення контактної групи щодо Криму, куди повинні увійти на належному рівні представники в першу чергу країн-підписантів Будапештського меморандуму 1994 року про гарантії безпеки й територіальної цілісності, тобто США й Великобританія", - заявив Джемілєв.

На запитання, чи може Україна "зіграти" на російсько-турецькому конфлікті й перетворити Туреччину на свого активного союзника для повернення Криму, він відповів: "Цілком очевидно, що загострення російсько-турецьких відносин на даному етапі на руку Україні".

"Туреччина вважається нашим стратегічним партнером, а нинішній розвиток подій сприятиме зміцненню нашого партнерства як в економічній сфері, так і у військовій. Це значний потенціал", - додав Джемілєв.

Він нагадав, що Туреччина не визнає анексію й виступає за забезпечення територіальної цілісності України.

"Питання лише в тому, щоб цю позицію було імплементовано активніше і у тісній координації з Україною. Ці питання, наскільки мені відомо, обговорювалися під час тривалої зустрічі Петра Порошенка з Реджепом Ердоганом наприкінці листопада в Парижі", - сказав Джемілєв.

"Днями відбувся візит до Києва високопоставленої делегації турецьких експертів. Ми теж зустрічалися з ними й, серед іншого, також обговорювали можливості підписання договору про вільну економічну зону між Україною й Туреччиною", - зазначив він.

"Через кілька днів має відбутися наша зустріч із керівництвом Туреччини, де ці питання будемо обговорювати докладніше. А на початку наступного року мають відбутися візити в Туреччину спершу нашого міністра закордонних справ Павла Клімкіна, а дещо пізніше й президента України. Поза всяким сумнівом, тему Криму на цих зустрічах обов'язково буде порушено", - додав Джемілєв.

За його словами, повне перекриття адміністративного кордону з Кримом Україною "можливе, але цього в жодному разі не можна робити, адже там наші громадяни".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News