Порошенко ветував закон про дострокове звільнення довічно засуджених

Субота, 19 грудня 2015, 21:26

Президент Петро Порошенко наклав вето і запропонував народним депутатам відхилити закон, який передбачає застосування до довічно засуджених дострокового звільнення у низці випадків. 

Відповідно до закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заміни довічного позбавлення волі більш м'яким покаранням" (№2292), умовне звільнення від відбування покарання застосовується до засудженого, який відбуває покарання у виді довічного позбавлення волі, якщо він фактично відбув у в'язниці не менше 20 років, і за відсутності у нього злісних порушень протягом 3-х років.

Відносно умовно звільнених довічно засуджених встановлюється адміністративний нагляд строком на 10 років, а за його закінченню засуджений звільняється судом від довічного ув'язнення взагалі.

За пропозиціями президента, у законі порушено принципи "відповідності покарання вчиненому злочину".

У пропозициях президента зазначено, що відповідно до чинного законодавства, довічне позбавлення волі може бути замінене актом помилування на покарання у вигляді позбавлення волі на строк не менше 25 років.

"Введення ж умовного звільнення від відбування покарання засуджених, які відбувають покарання у вигляді довічного позбавлення волі, після відбуття ними не менше 20 років позбавлення волі нівелює значення правового інституту помилування таких осіб", - зазначено у документі.

Верховна Рада ухвалила закон 26 листопада 2015 року, "за" проголосували 233 народних депутатів.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування