Жванію ще раз допитали у справі Мартиненка

Субота, 16 січня 2016, 20:39
Жванію ще раз допитали у справі Мартиненка

Колишнього депутата Давида Жванію ще раз допитали в рамках справи екс-нардепа від "Народного фронту" Миколи Мартиненка щодо постачання уранового концентрату. 

Про це повідомив нардеп від БПП Сергій Лещенко.

За його словами, другий допит Жванії відбувся 15 січня.

"За моєю інформацією, Жванія особисто постраждав через витівки Мартиненко: сім'я Жванії жила в Швейцарії і житло оплачувалося з рахунку, який було "заморожено" в результаті початку кримінальної справи проти Мартиненка у Швейцарії", - додав він.

Як відомо, 13 січня в НАБУ мав відбутися допит екс-депутата Давида Жванії у справі бізнес-партнера Жванії Миколи Мартиненка.

НАБУ бюро почало розслідування за фактом отримання хабарів на суму 30 млн франків при закупівлі НАЕК "Енергоатом" обладнання у чеського акціонерного товариства "Skoda JS". Також НАБУ мало допитати Мартиненко у справі ОПЗ.

Одеський припортовий завод напередодні приватизації уклав газовий контракт з невідомою компанією, який позбавить ОПЗ частини валютної виручки. З листопада на ОПЗ почала поставляти газ маловідома австрійська компанія Antra GmbH, що має українське коріння. Новий постачальник прийшов на зміну структурам групи Приват, які з липня постачали завод газом.

Договір передбачає давальницьку переробку газу Одеським припортовим з відвантаженням кінцевої продукції цій фірмі. Така модель роботи передбачає, що весь кінцевий продукт буде належати постачальнику газу, що позбавляє ОПЗ валютної виручки.

Пізніше стало відомо, що компанія Antra GmbH пов'язана з головою комітету Верховної Ради з ПЕК, соратником Яценюка Миколою Мартиненком.

В інтерв'ю "Українській правді" Давид Жванія заявив, що компанія Steuermann, яка займалася поставками уранового концентрату в Україні належить Мартиненку. 

У грудні 2015-го у справі про зловживання на ОПЗ слідчі допитали понад 20 свідків, у тому числі керівників, членів правління заводу і колишнього депутата Давида Жванію. Мартиненко на допит до НАБУ не прийшов.

Проти Мартиненка розслідуються справи у Швейцарії, Австрії та Чехії. Він підозрюється в підкупи і відмиванні грошей у сфері енергетики. Сам Мартиненко стверджує, що ніяких справ немає.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування