Ставнійчук: Легітимність змін до Конституції під великим питанням

Неділя, 17 січня 2016, 21:20

Президент припустився грубої помилки в організації конституційного процесу, подаючи у 2014 році до парламенту законопроект про внесення змін до Конституції.

Таку думку висловила голова правління ГО "За демократію через право", член Венеційської комісії від України у 2009–2013 рр.  Марина Ставнійчук, пише ZN.UA

Ставнійчук зазначила, що з березня 2014 року Україна вже була об'єктом російської агресії у форматі "гібридної війни", але глава держави, подаючи законопроект про внесення змін до Конституції, проігнорував цю обставину.

За її словами, існує домінуючий підхід до конституційного процесу, згідно з яким у часи надзвичайних ситуацій, передовсім в умовах війни, змін до Основного закону не вносять. Такий підхід сформульовано також у ч.2 ст. 157 Конституції, яка забороняє змінювати її в умовах воєнного або надзвичайного стану.

"Через приховані інтереси не було проведено відкритої, широкої, аргументованої дискусії про можливість застосування в Україні мультирівневого підходу до конституційних змін як основи для реформування країни", - заявила Ставнійчук. 

Конституційний суд України визнав, що "на момент надання ним висновку рішення про запровадження в Україні або в окремих її місцевостях воєнного або надзвичайного стану за процедурою, визначеною Конституцією України, не прийнято, тому правових підстав, які унеможливлюють внесення змін до Конституції України, немає".

"Однак доктринальний аналіз, який містився в окремих думках суддів КСУ, що ґрунтувалися на міжнародно-правових документах, а також окремих рішеннях українського парламенту, лише посилили сумніви щодо можливості внесення змін до Конституції України", - додала вона.

"Водночас загальної обґрунтованої та глибоко аргументованої позиції єдиного органу конституційної юрисдикції з цього питання країна так і не побачила. ... Легітимність конституційного процесу під великим питанням. Влада не переконала суспільство у необхідності проведення конституційної реформи", - зазначає видання. 

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування