У СК Росії заявили про розкриття справи Нємцова

Середа, 20 січня 2016, 18:07

Глава Слідчого комітету Росії Олександр Бастрикін вважає розкритим вбивство опозиційного політика Бориса Нємцова в Москві в минулому році.

Про це він заявив в інтерв'ю, яке буде опубліковано в четвер в "Российской газете: Неделя".

"У 2015 році розкрито вбивство Бориса Нємцова; вбивство директора заводу "Кока-Кола" Дмитра Сошнева; вбивства бандою (ДТА) власників автотранспорту; викрито банду Інеси Тарвердієвої, що чинила злочини на території Ростовської області і Ставропольського краю і причетна до вбивства співробітника поліції Дмитра Чудакова, його дружини і двох малолітніх дітей на федеральній трасі "Дон", - сказав Бастрикін.

Опозиціонера Бориса Нємцова застрелили 27 лютого 2015 року на Великому Москворецком мосту в Москві.

За фактом вбивства було порушено кримінальну справу за статтями 105 ("вбивство") і 222 КК РФ ("незаконний обіг зброї"). Розслідуванням займається Головне слідче управління Слідчого комітету Росії.

Термін попереднього розслідування продовжено до 28 лютого 2016 року.

У грудні минулого року слідчі пред'явили звинувачення в остаточній редакції чотирьом фігурантам справи - Зауру Дадаєву, Шадиду Губашеву, Темірлану Ескерханову і Хамзату Бахаєву.

За словами офіційного представника СКР Володимира Маркіна, кримінальне переслідування ще одного співучасника - Беслана Шаванова в листопаді 2015 року припинено за нереабілітуючими підставами, у зв'язку з його смертю унаслідок самопідриву під час затримання у Грозному.

"Щодо Руслана Мухудинова, що є замовником і організатором скоєних злочинів і перебуває з листопада 2015 року в міжнародному розшуку, а також інших невстановлених осіб планується виділення кримінальної справи в окреме провадження та його подальше розслідування", - сказав Маркін.

Він зазначив, що в січні 2016 року слідство планує завершити розслідування за основною кримінальною справою, і зібрані матеріали пред'явити для ознайомлення потерпілим та їхнім представникам, після чого - обвинуваченим та їхнім захисникам.

14 січня адвокат Муса Хадісов повідомив "Інтерфаксу", що обвинувачення в остаточній редакції пред'явлено його підзахисному Анзору Губашеву, своєї провини він не визнав.

За словами захисника, Губашев під час допиту дав свідчення, в яких заявив, що виконавцем вбивства був загиблий під час затримання Беслан Шаванов.

"Він визнав, що їздив на машині разом з Шавановим у день вбивства, той попросив підвезти його до ресторану полизу Червоної площі. Але Губашев не знав, що було на думці у Шаванова", - сказав  Хадісов.

За словами адвоката, в остаточній редакції Губашеву інкримінується вбивство за наймом у складі організованої групи (пп. ж і з, ч. 2, ст. 105 КК РФ) і незаконне зберігання зброї (ст. 222 КК РФ).

Між тим представник сім'ї Б. адвокат Нємцова Вадим Прохоров неодноразово заявляв, що не вважає справу розкритою. На думку адвоката, колишній боєць батальйону "Північ" Руслан Мухудинов, якого слідство називає організатором і замовником вбивства, не міг виступати в цій ролі.

"Організатором нижчої ланки - так. А замовники - високопоставлені люди", - заявив Прохоров "Інтерфаксу" 29 грудня.

Влітку минулого року адвокат направив у ЄСПЛ скаргу на неефективне розслідування справи.

"Жанна Нємцова вважає, що розслідування вбивства її батька проводиться владою неефективно. Незважаючи на те, що є обставини, які вказують на те, що організаторами і замовникам і вбивства Бориса Нємцова можуть бути посадові особи з Чеченської республіки, слідство не намагається їх встановити, у допиті низки осіб серед вищого керівництва Чеченської республіки потерпілої під надуманим приводом відмовлено", - заявив тоді Прохоров.

Interfax.ru

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News