Прокуратура підозрює компанію спонсора Ляшка в шахрайстві

Вівторок, 26 січня 2016, 12:46

Прокуратура Дніпропетровської області підозрює корпорацію S.Group в ухиленні від сплати 145 млн грн податків, а також у намірі шахрайським шляхом заволодіти коштами компанії "АТБ-маркет" на 110 млн грн.

Про це на брифінгу в понеділок заявив заступник прокурора Дніпропетровської області Андрій Бачище, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

За його словами, посадові особи ТОВ "Продекспорт 2009", що входить в S.Group, відображали у податковій звітності операції з придбання товарів у фіктивних підприємств, занижуючи суму отриманого прибутку і ПДВ.

"Наприклад, підприємство внесло в податкову звітність відомості про нібито купівлю насіння соняшника в товариства з обмеженою відповідальністю, зареєстроване на підставну особу (пенсіонера), але в дійсності сільськогосподарську продукцію ніколи не робило, тому і продавати її не могло", – сказав заступник прокурора.

За словами Бачище, у ході розслідування прокуратура виявила акт податкової перевірки, яким встановлено порушення податкового законодавства корпорацією на суму 145 млн грн. Цей акт не був внесений посадовими особами фіскальної служби до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

"Зловживання владою податківцями поки перевіряється слідчими прокуратури області", – додав він.

Бачище додав, що посадові особи цієї корпорації також є фігурантами іншого кримінального провадження, відкритого за фактом шахрайства. За його словами, на підставі підроблених документів, корпорація подала позов до компанії "АТБ-маркет" (з якою S.Group мала довгострокові взаємини) про стягнення заборгованості в 110 млн грн, якої насправді не існувало.

"Оскільки в Дніпропетровську виграти цей позов було важко, до схеми залучили підприємство, зареєстроване в Києві, і подали позов у господарський суд цього ж міста, який його задовольнив", – сказав Бачище.

У той же час, як з'ясувалося в ході слідства, позов був підписаний не директором компанії, а іншою особою, що підтвердила експертиза почерку. Відразу після проведення цієї операції борг за позовом був переуступлений іншому підприємству, яке також має відношення до S.Group, а директором підприємства призначений житель тимчасово окупованій території України.

"Директор знову відразу "втратив" всю без винятку документацію господарської діяльності за кілька років, яка складалася із звітів, договорів тощо, і зник на території терористичної організації", – сказав заступник прокурора.

Як відомо, група компаній S.Group депутати від Радикальної партії Сергія Рибалки, в жовтні 2014 року звернулася в Господарський суд Києва з позовом до ТОВ "АТБ-маркет" (співвласник – колишній тесть Рибалки Геннадій Буткевич) з метою стягнення заборгованості за поставлений товар, а також накладення штрафних санкцій за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань на загальну суму 42 млн грн.

Раніше Рибалка неодноразово заявляв, що його колишній тесть Буткевич чинить на нього і на його компанію тиск. Зокрема, він заявив, що Буктевич може бути причетним до нападу на автомобіль Рибалки 14 січня.

Сергій Рибалка вважається одним з головних спонсорів Радикальної партії Олега Ляшка.

У вересні 2015 року журналісти знайшли у Рибалки квартиру в Парижі за 1,4 млн євро, яку він не вніс у декларацію.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування