Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Безсмертний розповів, коли у політичній підгрупі в Мінську можливі зрушення

Середа, 24 лютого 2016, 20:44

Українська сторона запропонувала на мінських переговорах паритетний принцип підходу до вирішення питань з проведення виборів на окупованій частині Донбасу.

Про це "Українській правді" розповів представник України в політичній підгрупі Роман Безсмертний.

"Сьогодні ми запропонували паритетний принцип підходу до розв'язання цих питань. Що мається на увазі? Якщо формується певна організаційна інституція в цьому (виборчому - УП) процесі, то маємо виходити з обов’язкової участі трьох сторін. Наприклад, представника громади окремого населеного пункту, якщо ми говоримо про дільничну комісію, представника від ЦВК і представника від міжнародної організації", - сказав він.

"Але, на жаль, навіть цей принцип був відхилений. Дуже складно шукати подальші пропозиції. Але ми працюємо і будемо шукати варіанти", - повідомив Безсмертний.

Він додав, що "майже після кожного обговорення посередник констатував, що між учасниками є принципові розходження".

"На ході діалогу сильно відображається наближення зустрічі в нормандському форматі. Поспіх не працює на якість в цьому процесі", - зазначив Безсмертний.

Він також сказав, що інші політичні питання – імунітету, амністії, перспективи статусу регіону – залишаються осторонь.

"Хоча насправді вони визначають підходи до виборчих модальностей, а виборчі модальності обумовлюють ці підходи", - заявив він.

Безсмертний вважає, що зрушити ситуацію у політичній площині може розв'язання питань в інших підгрупах.

"Ситуація малопродуктивна, мало варіантів подальшого розвитку. Є сподівання на те, що розв’язання гуманітарних і безпекових питань дасть можливість зрушити з місця політичні питання. Я не випадково кажу, що політична група почала працювати передчасно, це створило проблеми і в самій групі, які екстраполюються на інші групи", - пояснив він.

"Треба бути терплячим, послідовним і конструктивним. В цьому випадку українська сторона конструктивна, пропонує варіанти, але вони поки що не знаходять підтримки", - зазначив він.

При цьому Безсмертний висловив думку, що заяви бойовиків про призначення виборів на певні дати є спробою тиску.

Оксана Коваленко, Саша Ночь, УП

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування