Яценюк хоче, щоб держкомпанії перестали "годувати" політиків

Неділя, 20 березня 2016, 16:58

Державні компанії більше не мають бути політичними годувальницями різного роду політиків і сил. 

Про це у "10 хвилинах з прем'єр-міністром" ввечері 20 березня заявив глава уряду Арсеній Яценюк. 

Яценюк нагадав, що дав доручення провести комплексну ревізію усіх найбільших держкомпаній, наразі завершено перевірку 25 з них.

"За результатами ревізій уряд передав матеріали до НАБУ, прокуратури та правоохоронних органів з метою порушення відповідних кримінальних проваджень, частина з яких вже порушена і розслідується", - заявив Яценюк. 

Зокрема, йдеться про зловживання у компаніях  "Укргідроенерго", "Укрспирт", "Центренерго", Державній продовольчій зерновій корпорації України, Об'єднаній хімічній компанії та низці інших держкомпаній. 

Яценюк зазначив, що усі держкомпанії мають провести прозорий аудит, але наразі лише 6 компаній підписали відповідні рішення.

Також глава уряду додав, що частина держкомпаній й далі використовує посередників і "прокладки" в офшорних зонах, "де залишаються сотні тисяч доларів, які мають бути зараховані до держбюджету у вигляді податків".

"Вимагаю, щоб державні компанії перестали бути політичними годувальницями різного роду політиків і сил", - заявив Яценюк і додав, що політичного чи будь-якого іншого впливу на керівництво державних компаній не має бути.

За словами Яценюка, для цього запроваджено ринкову систему оплати праці для працівників державних компаній, а також ухвалено рішення щодо  відкритого і прозорого конкурсу на обрання керівників держкомпаній. 

"Уже 6 керівників держкомпаній призначені не політиками, а незалежним номінаційним комітетом. Ще 12 керівників зараз у процесі призначення і проведення відповідного конкурсу", - додав прем'єр. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...