Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Human Rights Watch: вирок Савченко повинен бути скасований

Середа, 23 березня 2016, 10:30

Обвинувальний вирок українській військовій льотчиці Надії Савченко був винесений за підсумками несправедливого судового розгляду і повинен бути скасований.

Про це йдеться в повідомленні міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch.

Організація зазначила, що суд відмовився долучити до справи ключові докази захисту і незмінно відмовляв адвокатам у задоволенні важливих клопотань, внаслідок чого захисники Савченко були позбавлені можливості ефективно оскаржувати звинувачення, як того вимагають стандарти справедливого судового розгляду.

"Не вдаючись у деталі, можна сказати, що Надії Савченко не був забезпечений справедливий суд, винесений вирок не обґрунтований і не повинен залишатися в силі, – заявив директор організації по Європі та Центральній Азії Х'ю Вільямсон.

Human Rights Watch зазначила, що суд відбувався на тлі граничного загострення відносин між Москвою і Києвом і в умовах величезного спотворення в Росії інформації про події на Донбасі.

Організація підкреслила, що матеріали, які могли б стати ключовими доказами невинуватості Савченко, були без пояснень або з формальної мотивуванням відкинуті судом.

До їх числа відносяться показання експерта, який міг підтвердити, що Савченко була захоплена бойовиками приблизно за годину до обстрілу і, таким чином, не могла в даному епізоді виконувати роль навідника.

Також суд також відмовився долучати до справи свідчення експерта захисту щодо встановлення місцезнаходження мобільних телефонів Савченко, які були при ній на момент захоплення, у той час як така інформація могла б, теоретично, забезпечити її алібі.

Крім того, захисту було відмовлено у клопотанні про виклик у суд водія машини, на якій, за словами Савченко, її перевезли через кордон.

Human Rights Watch також відзначає численні моменти, коли суд ігнорував істотні розбіжності в матеріалах обвинувачення. Так, слідчий Слідчого комітету Росії показав, що Савченко була викликана на допит 23 червня у Воронежі. Проте в документі, датованому 23 червня, той же слідчий вказує, що Савченко перебуває під вартою. На суді слідчий заявив, що просто помилився.

Організація нагадала, що міжнародні договори Росії гарантують право на справедливий судовий розгляд, включаючи право обвинуваченого "допитувати свідків, які свідчать проти нього або мати право на те, щоб ці свідки були допитані, і мати право на виклик і допит його свідків на тих самих умовах, які існують для свідків, що свідчать проти нього".

Human Rights Watch вважає, що сукупний ефект рішень суду, які виключають допит конкретних свідків, відмови викликати інших свідків, а також обмеження можливостей захисту на перехресному допиті свідків звинувачення і з оскарження доказів обвинувачення призвело до порушення ключового права на справедливий судовий розгляд і поставило під сумнів обґрунтованість і розумність вироку, який не має залишитися в силі.

Організація також зазначила, що глибоко стурбована прецедентом, який був створений у суді над українським кінорежисером Олегом Сенцовым, отримав 20 років за відверто надуманою справою про тероризм.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...