Син Джемілєва повторно відмовився від російського громадянства

Четвер, 31 березня 2016, 15:01

Засуджений у Росії син лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва Хайсер повторно написав заяву про відмову від російського громадянства.

Про це повідомив адвокат Хайсера Джемілєва Микола Полозов у Facebook.

"Зустрівся в ІК-10 із моїм підзахисним Хайсером Джемілєвим. Він, як і раніше, утримується на суворих умовах у ПКТ. Але не скаржиться", - написав він.

"Лише вчора йому вручили постанову Совєтського районного суду м. Астрахань про відмову в задоволенні клопотання про УДО, попри те, що суд був понад місяць тому і вже давно подано апеляційну скаргу", - повідомив адвокат.

Між тим, надійшли документи з Криму щодо прийняття Джемілєвим-молодшим російського громадянства.

"Усіх громадян України, які проживали в Криму навесні 2014 року, автоматом зробили росіянами, але не всі були з цим згодні", - пояснив Полозов.

"Хайсер уже писав заяву про відмову від громадянства РФ улітку 2014 року в СІЗО Сімферополя, мало того, вироком Краснодарського крайового суду й ухвалою Верховного Суду РФ його також визнано громадянином України. Кому зараз знадобилося знову порушувати це вже закрите питання з громадянством, незрозуміло", - зазначив адвокат.

"У будь-якому разі, сьогодні Хайсер повторно написав відмову від російського громадянства й залишається, як і раніше, громадянином України", - повідомив Полозов.

За його словами, захист у найближчій перспективі планує взяти участь в "апеляційній інстанції за скаргою на відмову в УДО, так само як і оскаржити накладення стягнень, які дозволяють утримувати його на суворих умовах".

Встретился в ИК-10 с моим подзащитным Хайсером Джемиловым. Он по прежнему содержится на строгих условиях в ПКТ. Но не жа...

Posted by Nikolai Polozov on Thursday, March 31, 2016

Як відомо, Верховний суд Російської Федерації скоротив на 1,5 роки термін ув’язнення у 5 років, визначений Краснодарським крайовим судом РФ для Хайсера Джемілєва.

До анексії Криму Росією Дніпровський суд Києва у квітні 2015 року визначив йому мыру покарання у вигляді 3 років і 8 місяців позбавлення волі.

Хайсера Джемілєва звинувачували в тому, що у травні 2013 року він у дворі свого дому в Бахчисараї вбив знайомого родини Февзі Едемова з рушниці свого батька.

Після анексії Криму російські слідчі органи вирішили розслідувати його справу заново. Хайсера вивезли з сімферопольського СІЗО в Краснодарський край.

Хайсер Джемілев відбуває покарання в Астраханській колонії №10, оскільки Росія відмовилася видати його Україні за повторним екстрадицій ним запитом. 

10 липня 2015 року Європейський суд із прав людини ухвалив звільнити Хайсера Джемілєва з СІЗО. Однак Росія не відреагувала на це рішення, нагадує "Крим. Реалії".

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
21:57
оновленоУ частині областей оголошували повітряну тривогу. У Конотопі та Сумах чули вибухи
21:39
В порту на Одещині росіяни знищили агропродукцію, яка направлялась до Азії та Африки
21:36
Через російський обстріл передмістя Херсона загинула літня жінка
Усі новини...