Акції за Савченко прокотилися світом. В Одесі сталася сутичка

Середа, 9 березня 2016, 15:19
Акції за Савченко прокотилися світом. В Одесі сталася сутичка
Євген Перебийніс

У багатьох містах України та інших країн світу 9 березня проходять акції на підтримку українки Надії Савченко, російську владу закликають негайно звільнити її.

Активісти в Одесі намагалися взяти штурмом консульство Російської Федерації, повідомляє "Громадське ТБ-Одеси".

 
Одеса, мітинг за Савченко
Громадське ТБ

Активісти Ради громадської безпеки закидали будівлю російського консульства яйцями та фарбою. Вони прийшли туди з прапорами України, червоно-чорними прапорами та плакатами на підтримку Надії Савченко.

 
Опудало з портретом Путіна, Одеса
Громадське ТБ

Крім того, біля будівлі посольства вивісили опудало президента РФ Володимира Путіна та встромили у нього ніж. Після цього опудало спалили.

Мітингарі стукали у металеві бочки.

 
Одеса
Громадське ТБ

Потім вони намагалися "взяти штурмом" будівлю генконсульства, через що між активістами та поліцією сталася сутичка.

Правоохоронці застосували сльозогінний газ.

Як зазначає кореспондент Громадське ТБ, акція на підтримку Савченко розпочалася в Одесі зранку. Близько 150 осіб зібралися біля пам’ятника Шевченку, а в обід пішли до консульства Росії.

У Харкові під консульством Росії також проходить пікет на підтримку Савченко. Деякі активісти вимагають від чиновників російського консульства залишити територію України. Мітингарі також пропонують розпочати бойкот російського бізнесу у місті.

У Дніпропетровську на підтримку Надії Савченко зібралося понад 70 людей.

У Полтаві близько 400 людей також вийшли на мітинг на підтримку Савченко. Мітинг відбувся на площі перед приміщенням обласної державної адміністрації. Деякі з активістів чергували на площі з 6-ї години ранку.

У Львові кілька сотень громадян зібралися біля пам'ятника Шевченку, щоб підтримати Савченко. Акцію почали з читання віршів Тараса Шевченка.

Під час мітингу протестувальники зірвали російський прапор із будівлі консульства РФ.

Як повідомлялося, у Києві посольство РФ під час акції на підтримку Савченко закидали яйцями і пляшками з йодом.

У аеропорту "Бориспіль" також приділили увагу темі Савченко.

Активісти української громади у Нідерландах провели під стінами консульства РФ у Гаазі акцію з вимогою звільнити Надію Савченко, повідомляє "Укрінформ". На акцію зібралося близько 25 активістів із різних міст.

Активісти тримали плакати з вимогою звільнити Надію Савченко, її портрети та українські прапори. Крім того, активісти роздавали перехожим троянди із стрічками та закликами #FreeSavchenko.

Біля російського посольства в Мінську білоруські активісти зібралися на пікеті з плакатами з написами "Свободу Савченко!", "Путін – вбивця!", "Свободу заручникам кривавого режиму!", а також фото Надії Савченко.

У Ризі (Латвія) біля російського посольства учасники пікету вимагали від Росії негайно звільнити Савченко.

Також у Тбілісі (Грузія) тривають акції з закликом до Росії звільнити Савченко.

У Москві (Росія) на Манежній площі також проходить малочисельний пікет на підтримку української льотчиці. Двох осіб уже затримали.

Як відомо, Савченко незаконно вивезли до Росії і судять там за звинуваченням у причетності до смерті російських журналістів у зоні бойових дій на сході України.

3 березня суд над нею в Ростові-на-Дону (РФ) закрився, не давши їй виступити – і Савченко оголосила сухе голодування, хоча й до того трималася на воді.

9 березня суд заслухав її останнє слово й оголосив, що вирок почнуть зачитувати 21 березня. Українка заявила, що продовжує сухе голодування.

Її захист назвав умовою виходу з сухого голодування Савченко гарантії того, що відбувати покарання українку відпустять на батьківщину.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування