Москаль оскаржив у суді закарпатський референдум 1991 року

Вівторок, 12 квітня 2016, 11:49

Закарпатський губернатор Геннадій Москаль вимагає в суді визнати незаконним результат референдуму 1 грудня 1991 року, в якому йшлося про надання Закарпатській області статусу спеціальної самоврядної одиниці в складі України.

Як йдеться на сайті Москаля, відповідний позов він направив до Окружного адмінсуду.

Також Москаль вимагає скасувати відповідні рішення Закарпатської обласної ради.

"Позов пов'язаний із суспільним резонансом, який виник довкола звернення Закарпатської облради від 5 квітня цього року до вищого керівництва України з проханням надати більше повноважень на місця в рамках Конституційної реформи з децентралізації", – сказано у повідомленні.

"Сам референдум 1991 року в частині надання області особливого статусу був незаконним. Він прямо суперечив тодішньому Закону України "Про всеукраїнський та місцеві референдуми", – сказав Москаль.

Він додав, що питання про внесення змін у Конституцію може розглядатися конституційною більшістю Верховної Ради, тому результати закарпатського референдуму не мали й не мають жодної юридичної сили, "усе, на що вони здатні, – це спричинювати різні політичні спекуляції, як це трапилося й цього разу".

"Якщо за 25 років ніхто з патріотів не додумався в судовому порядку визнати юридично нікчемним інспіроване тодішнім КДБ і комуністами "волевиявлення" і пов’язані з ним рішення обласної ради, які мали на меті розхитати ситуацію в Україні, то це буде зроблено мною. Після рішення суду результат референдуму можна буде викинути на смітник історії Закарпаття", – додав він.

Як відомо, у своєму зверненні до керівництва держави 5 квітня депутати Закарпатської облради також посилалися на результати референдуму 1991 року.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування