Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Суспільне мовлення" хочуть загальмувати – медіаексперт

П'ятниця, 22 квітня 2016, 15:22

Медіаексперт, засновниця "Детектор медіа" Наталія Лігачова побоюється спроб загальмувати перетворення Національної телекомпанії України на Суспільне мовлення.

Як розповіла вона "Українській правді", до порядку денного сесії Комісії з журналістської етики на 16:30 у п'ятницю винесено питання "Шляхи вирішення конфліктних питань під час перетворення державних мовників у суспільстві".

Лігачова пов'язує цю ініціативу з пропозицією звільнити Зураба Аласанію з посади гендиректора Національної телекомпанії України, яку напередодні направила Кабінету міністрів Національна спілка журналістів України.

"Перший секретар НСЖУ Іллєнко вчора сказав на пленумі, що якихось скарг на конфлікти з Зурабом від колективів обласних телерадіокомпаній не надходило. Яким чином це можна було в НСЖУ саме так розглядати?", - сказала вона..

За словами Лігачової, у НТКУ немає масових звільнень. Спершу були плани – але зараз "тільки в рамках тих 10%, які передбачено взагалі по всіх державнихструктурах", сказала вона.

"Конфлікт полягає в тому, що хтось хоче відтіснити (Аласанію – ред.). По-перше, явно хочуть загальмувати реформу Суспільного мовлення, щоб це не відбулося. Зараз же ще держава залишається (провідною в діяльності НТКУ – ред.). А, з іншого боку, цілком можливо, що хочуть замість Зураба поставити контрольовану людину", - сказала Лігачова.

Вона збирає інформацію з різних джерел, але поки всі чутки – лише версії.

"До прикладу, уже звучить ім'я Климчука… Хтось називає його як того, хто замість Зураба може прийти… Хтось говорить про Льовочкіна, хтось говорить про Томенка… Але це версії", - зазначила Лігачова.

Вона також допускає, що до ситуації причетна секретар Комісії з журналістської етики Тетяна Катюжинська, яка останнім часом перебрала на себе частину керівних функцій і яка також входить у НСЖУ. Але хто за нею стоїть Лігачева не знає.

"Моя версія подій: хтось хоче, скориставшись брендами, які користуються довірою в частини медійників, а головне – Заходу, легітимувати реванш "колишніх". Використовуючи розкручені бренди, просувати свої інтереси в інформаційному просторі", - написала Лігачова у Facebook.

Сам Зураб Аласанія сказав "Українській правді", що НСЖУ просто не було в чому більше його дорікнути – і тому його звинуватили в частих звільненнях, а також у низьких рейтингах.

"Окрім текучих звільнень нічого не було… А про рейтинги – я вже втомився казати, що тут не може бути, як у комерційників, у яких головним є прибуток і немає цінностей таких", - сказав Аласанія.

Він розповів, що питання про нього не було в порядку денному НСЖУ, воно виникло в останні хвилини.

"Вніс його, наскільки я знаю, Степан Курпіль, наближений до (Миколи) Томенка. Тобто підтримка ззовні – це Томенко, а в самому НСЖУ – Курпіль, я знаю, (Віктор) Набруско, ще Катюжинська…", - сказав Аласанія.

Щодо інтересу Томенка Аласанія припустив, що "тут, скоріше, інтерес у Набруска, який колись очолював Національне радіо".

Аласанія припустив, що спроби змінити керівництво Національної телекомпанії можуть бути спрямовані, серед іншого, на те, щоб приховати розкрадання в компанії за колишніх керівництв.

"Я нічого не стверджую, я думаю, що там, окрім консервативних напрямів, є ще фінансова зацікавленість з приводу старих справ", - сказав керівників НТКУ.

Він наголосив, що ці питання – справа правоохоронців.

Гендиректор НТКУ вважає, що звернення спілки союзу журналістів ніяк не позначиться на його роботі, хоча Кабмін і має право його звільнити.

Олена Рощенко, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...