Консультант з США порадив Януковичу роздути мовне питання в Україні – ЗМІ

Вівторок, 10 травня 2016, 13:53

Американський консультант Джон Манафорт, що консультував екс-президента України Віктора Янковича після Помаранчевої революції, порадив йому для підняття свого рейтингу  підняти тему дискримінації російськомовних громадян.

Про це у вівторок пишуть "Тексти" з посиланням на статтю Френкліна Фоера в американському виданні "Slate".

Вказується, що у 2005 році олігарх Рінат Ахметов викликав Манафорта до Києва для "розкрутки" кампанії Януковича.

"Коли Ахметов викликав Манафорта, у 2005-му, його кандидат зазнав гучної поразки. Янукович тільки що програв президентські вибори, під час кампанії, яка включала масштабні фальсифікації та можливе отруєння диоксином свого опонента", - сказано у тексті.

Автор вказує, що "виглядало так, що Янукович – це безнадійний випадок". 

Проте Манафорт вирішив створити образ на основі соціологічних опитувань, проведених командою дослідників, яких він привіз до Києва. 

"У той же час Манафорт зрозумів, як робити акцент на поділі серед українського електорату... Соцопитування показували, що Янукович може консолідувати базу своїх прихильників, розпалюючи приховане невдоволення", - пише автор.

Вказується, що таке невдоволення було вирішено шукати на основі мовного питання.

"І хоч було небагато ознак дискримінації російськомовних громадян державою, він (Манафорт – ред.) заохотив кандидата (Януковича – ред.) до того, щоб на основі цих уявних переслідувань мобілізувати свою електоральну базу. З тією ж метою він інструктував Януковича різко критикувати НАТО, що той зробив, засуджуючи спільні навчання, які альянс проводив у Криму", - йдеться в статті.

Водночас, автор розповідає, що коли американський посол Вільям Тейлор прибув до України в 2006 році, він викликав Манафорта на зустріч у посольство.

"Манафорт після цього був постійно присутнім в офісах американських послів в Україні, він став первинною ланкою для зв’язку між урядом США та Януковичем і його проросійським табором", - йдеться в статті.

Як відомо, претендент на кандидата у президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп заручився підтримкою американського політтехнолога Пола Джона Манафорта, який раніше консультував політичну кампанію екс-президента України Віктора Януковича і Партії регіонів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...