Нацрада взялася за телеканал Симоненка після ефіру з ним

Четвер, 12 травня 2016, 14:36

Нацрада з питань телебачення та радіомовлення призначив позапланову перевірку телеканалу "Гамма" через висловлювання Петра Симоненка.

Про це повідомляє прес-служба регулятора.

Вказується, що це було зроблено, "реагуючи на численні звернення глядачів з приводу виступу лідера забороненої в Україні Комуністичної партії Петра Симоненка та за результатами моніторингів програм мовника, що здійснювалися 9 і 10 березня та 1 і 9 травня".

У відомстві заявили, що у  змісті передач  "Опозиційна думка" і "Наголос. Підсумки", учасником яких був Петро Симоненко, представлений лідером Лівого руху України, зафіксовано ознаки порушення законів "Про телебачення і радіомовлення" та "Про інформацію".

Зокрема, Нацрада вважає, що канал порушив норму про заборону використання телебачення для здійснення вчинків, за якими наступає кримінальна відповідальність, "оскільки у висловлюваннях наявні ознаки злочину, передбачені статтею 161 Кримінального кодексу України, а також наводиться сумнівна інформація суб’єктивного характеру, що спотворює дійсність, створює у глядачів хибну уяву про те, що насправді відбувається в Україні".

Також каналові закидається порушення норми про заборону розповсюджувати аудіовізуальні твори, у яких заперечується або виправдовується злочинний характер комуністичного чи нацистського режиму чи створюється позитивний образ комуністичних лідерів.

Крім того, "Гамма", за даними відомства, порушила норму про недопущення закликів до повалення конституційного ладу, порушення територіальної цілісності України, пропаганди війни, насильства, жорстокості, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, вчинення терористичних актів, посягання на права і свободи людини.

Голова Нацради Юрій Артеменко сказав, що  також до регулятора звернулася СБУ з проханням здійснити аналіз цих ефірів.

Крім цього, регулятор звернеться до незалежних експертів для отримання висновків щодо наявності в ефірі мовника порушень чинного законодавства. Після цього на засіданні буде ухвалено рішення.

10 травня Артеменко на своїй сторінці у Facebook написав, що бачив ефір з Симоненком, через що перебуває "в шоці". Також він назвав цей ефір "гидотою".

Канал "Гамма" належить синові Симоненка.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News