КС заборонив обмежувати суддям пенсії сумою 10 740 грн

П'ятниця, 10 червня 2016, 11:23

КС визнав неконституційним обмеження максимального розміру пенсій суддів у відставці сумою 10740 грн.

Таке рішення було оголошене на засіданніц КС у п'ятницю, передає Інтерфакс-Україна.

"Щоб ви правильно зрозуміли, свого часу Верховна Рада прибрала довічні додаткові виплати для суддів, які йдуть у відставку, судді стали отримувати пенсію на загальних підставах, як і кожен громадянин", - прокоментував журналістам депутат Леонід Ємець рішення КС.

Однак, за його словами, суддям це не сподобалося і, як результат, в п'ятницю КС у відповідь на звернення Верховного суду повернув усім суддям додаткові довічні щомісячні виплати.

"Більш того, суд встановив, що норма, яка встановлювала можливі обмеження в 10 тис. грн, - не відповідає закону і скасовується. Таким чином, це може бути набагато більше, ніж 10 тис. грн", - підсумував Ємець.

Він також зазначив, що в даному випадку мова не йде про нових суддів, які будуть набрані за конкурсом відповідно до нового закону.

"Мова йде про суддів, які працювали за часів Януковича, за часів Кучми. Йдеться про суддів, які зараз терміново почнуть звільнятися, щоб отримати сверхвиплати", - підкреслив депутат, додавши, що це обійдеться бюджету в 10 млн грн.

Як повідомлялося, 22 січня 2016 року у черговому засіданні пленум Верховного суду вирішив звернутися до КС з проханням визнати невідповідними Конституції положення абз. 1, 2, 4, 6 ч. 5 ст. 141 закону України "Про судоустрій і статус суддів", згідно з якими на період з 1 січня по 31 грудня 2016 року особам, які працюють на посадах і на умовах, передбачених законом про держслужбу і про прокуратуру, щомісячне довічне грошове забезпечення не виплачується.

Крім того, положеннями ст. 141 закону передбачається, що з 1 січня 2017 року виплати щомісячного довічного грошового забезпечення на період роботи на посадах, які дають право на його призначення, а також право на призначення пенсій, призупиняється, і на цей період виплачується пенсія відповідно до загальнообов'язкового державного пенсійного страхування.

Крім цього, ці положення закону вказують, що максимальний розмір щомісячного довічного грошового утримання судді у відставці з урахуванням всіх надбавок і підвищень не може перевищувати 10740 грн.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News