Депутати не внесли в порядок денний законопроект про конфіскацію

Четвер, 16 червня 2016, 11:23

Верховна Рада не змогла внести в порядок денний проект закону про арешт та конфіскацію активів корумпованих чиновників

Для прийняття до розгляду законопроекту №4811 щодо створення дієвих механізмів, спрямованих на виявлення майна, набутого злочинним чи іншим неправомірним шляхом, запобігання його використанню всупереч інтересам суспільства і держави забракло голосів.

"За" пропозицію проголосували 169 депутатів – переважно з "Блоку Петра Порошенка" й "Народного фронту".

Депутат "Народного фронту" Тетяна Чорновол обурилася після цього, що 50 мільярдів гривень, які можна було конфіскувати в держбюджет, – це десята частина бюджету України.

Голова фракції "Народний фронт" Максим Бурбак заявив згодом: "Ми не будемо голосувати за жоден законопроект, бо обороноздатність – на першому місці".

НФ закликав профінансувати армію, а також оплатити працю вчителів за рахунок коштів родини екс-президента Віктора Януковича.

Депутат "Батьківщини" Надія Савченко заявила, що вона за конфіскацію грошей Януковича, але проти спекуляцій. За її словами, гроші в армії насправді є, але Генштаб не хоче пускати їх на війну.

Депутат Від "Опозиційного блоку" Олександр Долженков заявив, що законопроект не спрямований на кошти Януковича, прізвища в ньому не прописані – натомість "зможуть конфіскувати все, що завгодно".

Напередодні оборонний комітет схвалив законопроект №4811, який внесли як розширений варіант законопроекту №4057, який би дозволив зараховувати у бюджет майно екс-чиновників до вироку суду. Попередню ініціативу не пропускав комітет законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

Експерти "Реанімаційного пакету реформ" переконані, що новий проект закону про конфіскацію активів дозволить грабувати та відбирати бізнес пересічних українців, а корупціонерам – легалізувати майно через суди.

За їхньою заявою, "клон проекту з аналогічною ідеєю не вирішує задекларовану проблему, а навпаки – ускладнює можливість повернути майно, арештоване в рамках кримінальних проваджень стосовно екс-високопосадовців, які перебувають під санкціями ЄС".

Експерти РПР наголошують, що аналогічний законопроект №4057 за висновком Ради Європи не відповідає стандартам щодо справедливого суду та захисту права власності. Після критики європейців у квітні комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності зняв його з розгляду.

За їхніми словами, зміна профільного комітету була штучною й маніпулятивною.

РПР запевняє, що чинне законодавство дозволяє прокурорам без введення додаткових законодавчих змін конфіскувати майно Януковичата його соратників, навіть якщо воно записане на третіх осіб.

Законопроекти №4057 і №4811 пропонують зараховувати в дохід держави гроші, цінні папери, банківські метали та коштовне каміння без звинувачувального вироку суду, якщо це активи осіб, яких підозрюють у корупції і оголосили у розшук, або активи третіх осіб, які набули їх від підозрюваних.

"Умовою застосування стягнення стане доведення того, що вартість активів не відповідає офіційним доходам їх власників або відсутність доказів правомірності набуття майна чи взагалі – відсутність можливості виявити власника майна", – пояснює РПР.

І тягар доказування законності активів ляже на власника майна, що у розвинених країнах світу застосовується у виняткових випадках, заявляють експерти.

Олена Рощенко, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
Усі новини...