Прем'єр Італії хоче зняти санкції з РФ, але спершу – домовленості

П'ятниця, 17 червня 2016, 16:53

Прем'єр-міністр Італії Маттео Ренці вважає, що Росія повинна виконувати Мінські угоди, а для сходу України можна запропонувати модель автономії на кшталт Зюдтіроля.

Виступаючи на засіданні Петербурзького міжнародного економічного форуму (ПМЕФ-2016), він дав зрозуміти, що європейські санкції буде продовжено, доки не виконано Мінські угоди.

Італійський прем'єр сказав, що санкції діляться на два типи – щодо реконструкції минулого й щодо майбутнього. Перші він коментувати не став. Ренці зазначив, що став прем'єр-міністром саме в розпал "лютневої кризи 2014 року".

"На зустрічі в Мілані (у жовтні 2014 року, вочевидь, – ред.) я запропонував, щоб приклад італійського регіону Альто-Адідже чи Зюдтіроль (автономна область на півночі Італії – ред.), залежно від того, як ви волієте його називати, де частина італійського населення говорить німецькою мовою й отримала міжнародну угоду – щоб це була модель для східної України", – заявив Ренці.

"І мені здається, що тоді багато хто з інтересом поставився до цієї пропозиції", – додав він.

Прем'єр Італії вважає, що необхідно імплементувати Мінські угоди в повному обсязі. Він вірить, що нинішній погляд на взаємини Європи з Росією – це "короткозоре", деструктивне бачення.

"Словосполучення "холодна війна" не може входити в лексику третього тисячоріччя… Воно не лише несправедливе, воно позбавлене сенсу. Нам необхідно, щоб Європа й Росія знову стали чудовими сусідами…", – заявив Ренці

"Що в українському питанні є сильною точкою – те, що угоди є, Мінські угоди підписано – і ми просимо, щоб вони були тотально імплементовані. І я визнаю, що про імплементацію повинні просити не лише ті, кого називають сепаратистами, а всі зацікавлені сторони", – заявив він.

Ренці зазначив, що Італію й Росію пов'язують давні відносини. Він переконаний, що ці відносини можуть покращитися в майбутньому.

"Якщо ми хочемо остаточно подолати санкційну фазу, як мені б цього хотілося, необхідно вирішити мінське питання й імплементувати у повному обсязі Мінські угоди – і зробити так, щоб Росія була головною діючою особою", – сказав прем'єр Італії.

"Тому що неможливо боротися з екстремізмом і фанатизмом без Росії в цьому величезному міжнародному союзі", – вважає Ренці.

Олена Рощенко, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування