Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

СК РФ завершив слідство у справі Нємцова: опозиціонера вбили за 15 мільйонів

Понеділок, 20 червня 2016, 16:58

Глава Слідчого комітету РФ Володимир Маркін заявив про завершення розслідування кримінальної справи щодо підозрюваних у причетності до вбивства російського опозиціонера Бориса Нємцова.

Згідно з повідомленням на сайті СК РФ від 20 червня, розслідування велося щодо Заура Дадаєва, Шадіда Губашева, Анзора Губашева, Темірлана Ескерханова і Хамзата Бахаєва. 

Їх звинувачують у скоєнні вбивства за наймом у складі організованої групи та незаконному придбанні, носінні, перевезенні та зберіганні вогнепальної зброї (пп. "Ж, з"  ч.2 ст. 105 КК РФ і ч. 3 ст. 222 КК РФ).

"За версією слідства, наприкінці вересня 2014 року Руслан Мухудінов та інші особи запропонували Шаванову, Дадаєву, Анзору і Шадіду Губашевим, Бахаєву і Ескерханову за грошову винагороду у сумі не менше 15 млн рублів скоїти вбивство Нємцова. Перераховані особи погодилися із запропонованими умовами та , об'єднавшись в організовану групу, почали планування злочину", - зазначили у СК РФ. 

За даними комітету, учасники групи "ретельно готувалися до скоєння вбивства: вивчали спосіб життя Нємцова, місця його проживання і частого перебування, вели приховане спостереження за ним і, виходячи з цього, вибирали спосіб і місце нападу, відповідну зброю, транспорт, засоби зв'язку. Визначали способи і маршрути відходу з місця злочину".

Слідство зібрано достатню доказову базу, у зв'язку з чим кримінальну справу щодо 5 фігурантів направлено для затвердження обвинувального висновку.

Розслідування виділеної в окреме провадження кримінальної справи щодо замовника і організатора вбивства Мухудінова, що перебуває з листопада 2015 року у міжнародному розшуку, а також щодо інших невстановлених осіб триває.

Також наголошується, що в рамках розслідування встановлено хронологію подій в день вбивства Нємцова.

"Зібрані докази свідчать про те, що учасниками організованої групи ще у вересні 2014 року розпочато підготовку до скоєння вбивства Нємцова, що повністю виключає вказаний ними мотив вбивства на грунті релігійної ненависті", - заявили в СК РФ.

При цьому зібрані слідством докази повністю підтверджують корисливий мотив обвинувачених в скоєнні вбивства Нємцова, тобто за обіцяну винагороду в розмірі не менше 15 млн рублів.

Як відомо, Борис Нємцов був убитий кількома пострілами з пістолета в ніч на 28 лютого 2015 року на Великому Москворецькому мосту у центрі Москви.

У будинку одного з підозрюваних у вбивстві - Заура Дадаєва - виявили патрони одного заводу і року випуску з гільзами, знайденими на місці злочину. За матеріалами справи, зброю купив і передав Дадаєву Руслан Мухудінов, якого слідство вважає замовником і організатором злочину.

Кримінальне переслідування Шаванова у листопаді 2015 року припинено за нереабілітуючих підстав у зв'язку з його смертю при самопідриви в ході затримання у Грозному.

Також у ФСБ РФ заявили, що Нємцов був убитий із саморобної зброї, яку зібрали в "домашніх умовах" з привезених з-за кордону деталей, а їх контрабанда останнім часом зросла - зокрема, з України.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування