Ситник допустив повторні обшуки у адвокатів

Середа, 13 липня 2016, 16:03

Директор НАБУ Артем Ситник допустив, що обшуки деяких у адвокатів повторяться.

Про це він заявив на засіданні комітету Ради з прав людини, нацменшин і міжнаціональних відносин у середу під час обговорення обшуків у адвокатів депутата Ради від "Волі народу" Олександра Онищенка.

Також він запропонував адвокатам проводити з ним зустрічі.

"Я хотів ще раніше вам запропонувати раз в місяць зустрічатися, щоб уникати непорозумінь. Я не виключаю, що це не останній обшук в адвокатів. Але я готовий приїжджати кудись до вас, щоб конструктивно розмовляти", – сказав він.

Також він запевнив, що самі адвокати не скаржилися на обшуки.

"На жаль, звучить слово "порушення", яке наче було вчинене НАБУ. Жодної заяви від адвокатів НАБУ з цього приводу не отримувало, все це я отримував з засобів масової інформації. До нас не звернувся жодний адвокат про роз’яснення", – сказав він.

За словами Ситника, всі адвокати обґрунтовано підозрювалися у корупційних злочинах.

"В той день проходили більше 20 обшуків, вони проводилися в рамках отриманої інформації у кримінального провадженні. Кожен обшук був санкціонований рішенням прокурора та слідчого судді. В жодному разі обшуки не проводилися (через те), що адвокат представляє якусь особу, це неправда", – заявив Ситник.

"Ми бачили, що в офісі адвокатів зареєстровано клієнт-банк, тому тут є питання. В цьому приміщенні здійснюється управління рахунками. Коли з 200 мільйонів гривень, які прийшли з підприємства, 100 мільйонів проходить по транзакціях, які проводяться з офісу, як мінімум, цю інформацію треба перевірити", – заявив глава НАБУ.

На запитання адвокатів, який процесуальний статус у адвоката Онищенка Андрія Циганкова, Ситник заявив, що йому підозра поки що не оголошена.

Сам Циганков, який раніше покидав Україну, також був присутній на засіданні комітету.

У свою чергу, представник комітету захисту адвокатів Віталій Наум заявив про тиск на адвокатів.

"Порушення прав адвоката стають зухвалими. Наші права порушуються майже в кожній кримінальній справі, яка є резонансною. Неприпустимо нас ототожнювати з людьми, яких ми захищаємо", – сказав він.

Також адвокати заперечили слова Ситника про те, що не зверталися до НАБУ з приводу обшуків.

Як відомо, 5 липня в рамках розслідування корупційної схеми з перепродажу газу, видобутого за договорами спільної діяльності з ПАТ "Укргазвидобування"  слідчі здійснили 21 обшук, серед яких вісім обшуків у приміщеннях та автомобілях, що належать чи використовуються адвокатами Циганковим, Копусь та Маковським.

У цей же день Верховна Рада проголосувала за зняття недоторканності й арешт депутата Олександра Онищенка. Сам він втік з України.

Онищенка й ще 20 осіб підозрюють у махінаціях із газом держкомпанії "Укгазвидобування", який отримували за угодою про спільну діяльність.

Роман Кравець, Олег Шанковський, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування