Ситник: У ГПУ до працівників НАБУ застосували силу

Понеділок, 15 серпня 2016, 14:41
Ситник: У ГПУ до працівників НАБУ застосували силу

До працівників НАБУ, яких у п'ятницю утримували в Генеральній прокуратурі, застосовували незаконні заходи фізичного і морального впливу.

Про це на брифінгу у понеділок заявив директор НАБУ Артем Ситник.

"ГПУ затримала двох "технічних" працівників, які проводили негласні слідчі дії. Були заблоковані двоє детективів НАБУ у під'їзді житлового будинку", - повідомив він.

За його словами, генпрокурор Луценко надав вказівку звільнити працівників НАБУ.  "Незважаючи на супротив працівників ГПУ та СБУ департаменту К були повернуті в НАБУ", - зазначив він. 

"В той же час, представники ГПУ протримали працівників НАБУ протягом 11 годин. Є факти того, що проти них застосовувався фізичний і психологічний вплив", - сказав він.

Ситник уточнив, що співробітників НАБУ тримали в кабінетах і у підвалі Генпрокуратури.

"(Тримали - УП) в підвалі і кабінетах. Це були працівники депаратаменту Суса (Департамент з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки - УП). Застосовували фізичні і моральні дії. Їх цікавило, що вони  (співробітники НАБУ - УП) збирали", - зазначив Ситник.

"У них були вилучені особисті речі і документи і були свідчення про застосування до них незаконних заходів фізичних дій", - пояснив Ситник.

"Лише о першій ночі 13 серпня працівників НАБУ привіз на особистому автомобілі працівник цього департаменту та на номерний знак наклеїв наклейку "НАБУ", що додає цинізму", - обурився Ситник.

Як з'ясувалося з відео розповіді співробітників НАБУ, працівником, який наклеїв на номерні знаки "НАБУ" і привіз їх назад був Сус. 

Крім того, з розповіді співробітників НАБУ випливає, що Сус був присутній при погрозах розправою у будівлі ГПУ і допиті. Зокрема цьому працівнику він сказав "Вам кришка".

Ситник також повідомив, що ведеться кримінальне провадження у зв'язку з цими подіями.

"Їхні речі і техніка до тепер не повернута. За даним фактом НАБУ порушено кримінальне провадження за рядом статей, в тому числі незаконне викрадення, замах на порушення недоторканості житла, зловживання службовим становищем і ряд інших, пов'язаних із катуванням", - зазначив Ситник.

При цьому Ситник наголосив, що жодної війни між ГПУ і НАБУ немає, як і між керівництвом цих обох органів.

"Ми розділяємо поняття "відносини між відомствами" і конкретні випадки. Війна нам нема потрібна… Нема у мене війни з Луценком, з головою СБУ – у нас навпаки є співпраця… Але є окремі працівники, які створюють враження війни… Між керівництвом війни немає", - сказав він .

При цьому він визнав, що співробітники НАБУ могли недопрацювати "в частині конспірації", якщо їх викрили. 

Як відомо, 12 серпня Генеральна прокуратура виявила стаціонарний пост спостереження за своїми співробітниками за адресою вул. Симона Петлюри, 7/9 у Києві, що здійснював зняття інформації про дії працівників прокуратури.

12 серпня Начальник департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генпрокуратури Володимир Гуцуляк заявив про побиття спецназом НАБУ 3 співробітників прокуратури  у Києві

У НАБУ заявили, що усі слідчі дії за місцем інциденту відбувалися за рішенням суду у повній відповідності до закону. Тоді НАБУ проводили приховане спостереження за об’єктом в одному із кримінальних проваджень, розслідуваних детективами НАБУ.

Роман Кравець, Оксана Коваленко УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування