Порошенко про примусове лікування Умерова: Cталінські часи повертаються

Субота, 27 серпня 2016, 14:44

У анексованому Росією Криму повертаються "сталінські часи 30-х років XX століття".

Про це в інтерв'ю американському телеканалу CNN заявив президент України Петро Порошенко, коментуючи примусове утримання у психіатричній клініці одного з лідерів Кримськотатарського народу Ільмі Умерова. 

"Одного з лідерів Кримськотатарського народу Ільмі Умерова було запроторено до психіатричної лікарні. Ми бачимо, що сталінські часи 30-х років XX століття повністю повертаються", - зазначив Порошенко.

За його словами, це є додатковим аргументом, чому має бути добра координація задля забезпечення глобальної безпеки.

Також Порошенко наголосив, що наразі "сотні українців перебувають у заручниках, яких тримають в російських в'язницях і в тюрмах на окупованій території".

Президент також навів приклад утримання терористами у тюрмі сліпого українця Володимира Жемчугова, у якого ампутовані обидві руки та наголосив, що росіяни не мають жодного пояснення, за що вони тримають наших заручників.

При цьому Порошенко закликав світ посилити тиск на Росію як країну-агресора у зв'язку з грубим порушенням нею міжнародного права та прав і свобод українців на окупованих територіях Донбасу та Криму. 

Як відомо, 26 квітня підконтрольний Росії Верховний суд Криму ухвалив заборонити діяльність Меджлісу кримських татар на території анексованого півострова.

Умерова помістили у дев'яте відділення стаціонарної судово-психіатричної експертизи для осіб, які не перебувають під вартою.

21 серпня стан здоров'я Умерова різко погіршився, адвокати заявили прозвернення до Європейського комітету проти тортур у Страсбурзі з приводу дій органів слідства ФСБ РФ щодо підзахисного.

У представництві ЄС в Україні заявили, що примусове утримання Умерова у психіатричній лікарні та проведення психіатричної експертизи є грубим порушенням міжнародних стандартів прав людини, закликавши негайно його звільнити.

Раніше перший віце-спікер Верховної Ради, представник в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко заявила, що список незаконно утримуваних у бойовиків осіб складається з 116 осіб - військових і цивільних. 

"Щоб дістати наших хлопців, ми готові до компромісів", - зазначила Геращенко. 

Українська правда 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування