Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Луценко хоче посадити Новинського через тиск на церкву – джерела

Вівторок, 13 вересня 2016, 14:57

Генпрокуратура готує подання до Верховної Ради на позбавлення депутата від "Опозиційного блоку" Вадима Новинського недоторканності через його тиск на екс-главу УПЦ МП митрополита Володимира в інтересах Януковича.

Про це "Українській правді" повідомили одразу декілька джерел, йдеться у статті Романа Романюка "І сміх, і гріх. Чому ГПУ зацікавилася Новинським".

"Просто проти Новинського є достатні докази. А, скажімо, на Бойка немає. Щоб посадити Бойка, треба експертизу вишок провести, а вони недоступні. А на Новинського є все, що треба", – запевнив УП один із високопоставлених співрозмовників в ГПУ.

Він додав, що подання фактично готове, і його навіть хотіли внести уже в перший пленарний тиждень, але вирішили почекати.

"Допитаємо ще кількох свідків і можна вносити", – пояснив він.

Зараз у ГПУ розслідують два епізоди у кримінальній справі, де проходить Новинський.

Перший стосується спроб Януковича змусити почилого митрополита Володимира зректись престолу на користь "друга Сім’ї". Другий – примусової ізоляції у той час "правої руки" Володимира митрополита Олександра (Драбинка).

В обох цих епізодах Новинський поки має статус свідка.

За даними слідства, Новинський, а також екс-голова МВС Віталій Захарченко і екс-генпрокурор Віктор Пшонка намагалися вмовити Володимира віддати владу. Одним із способів досягти, як вважає слідство, цього була примусова ізоляція Драбинка.

Сам Драбинко це також підтверджує, заявляючи, що півроку примусово перебував під вартою і піддавався "психологічним тортурам". Також він додає, що "участь Новинського в обох справах була ключовою".

"Новинський був присутній на усіх моїх зустрічах з Януковичем, де останній вимагав від мене змусити митрополита Володимира піти на спокій. На цих зустрічах Янукович представляв Новинського як уповноважену від себе людину у справі зміни предстоятеля УПЦ і взагалі у справах нашої церкви, як "смотрящого", – заявив УП владика Олександр.

У той же час сам Новинський ці звинувачення відкидає.

"Можу сказати одне: він бреше, причому нахабно і бездоказово, а все стало можливим тільки завдяки тому, що Драбинко дружить з багатьма представниками нинішньої влади", – заявив він УП.

Новинський наполягає, що заяву про надання охорони Драбинко написав особисто і в будь-який момент міг від неї відмовитися.

"Але тоді бажання відмовитися від охорони у Драбинка не виникало, що й не дивно: його ім'я фігурувало у справі, де були десятки постраждалих на десятки мільйонів доларів", – додав він.

Новинський нагадав, що цю справу відкрили ще у 2014 році і поклали "під сукно" і висловив здивування, чому її реанімували зараз.

Зі слів співрозмовників УП, повернутися до справи вирішив особисто генпрокурор Юрій Луценко, який "любить такі парадокси".

Крім того, зі слів співрозмовників УП, президентська команда тримає напоготові ще одну справу проти Новинського – щодо законності отримання ним громадянства з рук Януковича у 2012 році. Сам депутат наполягає, що отримав громадянство законно і того ж року вийшов з громадянства РФ.

Однією з причин переслідування Новинського також називається бажання влади не допустити можливого об'єднання зусиль "Опозиційного блоку" і "Батьківщини".

Як відомо, раніше повідомлялося, що ГПУ готує подання на позбавлення Новинського недоторканності через його напад на Драбинка у червні на Рівненщині.

Однак наразі джерела УП стверджують, мова йде не про цей епізод.

Новинський позиціонує себе одним з головних спонсорів УПЦ МП.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування