Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Глава Туркменістану відкрив собі дорогу до довічного президентства

Середа, 14 вересня 2016, 14:21

Президент Туркменістану Гурбангули Бердимухамедов затвердив нову редакцію конституції, яка скасовує 70-річний віковий ценз для кандидатів у президенти і збільшує термін президентських повноважень з п'яти до семи років.

Про це повідомляє російська служба ВВС.

Раніше поправки до конституції Туркменістану були схвалені радою старійшин і парламентом країни.

Гурбангули Бердимухамедов прийшов до влади в грудні 2006 року, після раптової смерті попереднього лідера країни Сапармурата Ніязова (Туркменбаші), який був президентом Туркменістану з 1991 року.

Перші кроки нового лідера країни породили надію на швидкі політичні реформи: Бердимухамедов розпорядився прибрати з центру столиці гігантську позолочену статую Ніязова.

Він скасував багато рішень свого попередника, зокрема, повернув традиційні назви місяців і днів тижня, які Туркменбаші перейменував на честь себе, своєї матері і різних міфічних істот.

Бердимухамедов також дозволив відкрити в країні кілька загальнодоступних інтернет-кафе (за часів Ніязова доступ в інтернет був строго обмежений), повернув 10-річну шкільну освіту (скорочена програма Ніязова заважала продовжувати освіту за кордоном) і скасував низку інших непопулярних заходів: скасування пенсій, закриття сільських бібліотек і лікарень, заборону на оперу і цирк.

Однак з часом багато спостерігачів стали відзначати, що методи правління Бердимухамедова мало відрізняються від політики попередника, який користувався абсолютною владою.

У 2012 році Бердимухамедов легко переобрався на новий термін, отримавши понад 97% виборців. Незважаючи на те, що на президентських виборах Бердимухамедову протистояли сім кандидатів, всі вони в ході передвиборної кампанії висловили повну підтримку діючому президенту.

Прийняття нової конституції фактично відкриває Бердимухамедову дорогу до довічного президентства.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування