Білоруські силовики виправдовують бойовика "ЛНР", який заявив, що вбивав українців

П'ятниця, 13 січня 2017, 05:16

Сергія Трофімова, який розповідав про те, що брав участь у вбивстві українців в складі угруповання "ЛНР", виправдовують білоруські силовики, стверджуючи, що він тільки ремонтував танки і ніс вартову службу.

Про це з посиланням на Радіо Свобода повідомляє "Білоруський партизан"

Як розповіли джерела в силових структурах, свого часу Трофімов сам повідомив спецслужбам, що розглядає можливість виїзду в Україну для надання допомоги бойовикам і запропонував сприяння в отриманні корисної інформації.

Від цієї пропозиції представники влади відмовилися, попередивши, що в разі повторного виїзду в Україну проти нього буде порушено кримінальну справу. Пізніше стало відомо, що він все ж поїхав на Донбас.

За інформацією силових структур, Трофімов в "ЛНР" мав військову спеціальність механік-водій (ремонтував танки Т-64), а також систематично ніс вартову службу охорони військових об'єктів. Документальних матеріалів, що підтверджують отримання ним матеріальної винагороди за участь в бойових діях, немає. Фотографії Трофимова, викладені в мережі, зроблені на тлі складів з пошкодженою або списаною зброєю, яка не є бойовою.

Правоохоронні органи Білорусі не знайшли підстав для притягнення Трофімова до кримінальної відповідальності, але в 2016 році з ним була проведена профілактична бесіда з винесенням офіційного попередження у зв'язку з його участю в збройному конфлікті.

Після публікації матеріалу "Як колишній активіст" Зубра "і колишній член ОГП став бойовиком ЛНР, а потім запропонував свої послуги КДБ", в якому Трофімов розповів, що вбив багато українців, він був допитаний слідчими органами, де заявив, що дав Свободі неправдиві відомості про участь в бойових діях і співпрацю з органами держбезпеки "для додання собі значущості". При цьому екс-бойовику "ЛНР" була призначена судово-психіатрична експертиза.

За інформацією УЗ "Вітебський обласний клінічний центр психіатрії і наркалогіі", Трофімов ще з 1993 року спостерігається в цьому центрі з діагнозом "деменція" (придбана розумова відсталість), а з 2005 по 2011 рік спостерігався у нарколога у зв'язку зі шкідливими наслідками вживання наркотичних речовин.

Згідно з білоруським законодавством, участь громадянина Республіки Білорусь в збройному формуванні однієї з протиборчих сторін на території іноземної держави, а також участь у збройному конфлікті, військових діях без санкції держави, караються обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на строк від двох до п'яти років.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування