МЗС обурилося через спроби РФ позбавити кримських татар адвокатів

Четвер, 26 січня 2017, 16:25

Міністерство закордонних справ України висловило обурення з приводу затримання у Криму адвокатів кримських татар Миколи Полозова та Еміля Курбедінова.

Про це повідомила на брифінгу речниця МЗС Мар'яна Беца.

"МЗС з обуренням сприймає такі дії окупаційної влади проти незалежних адвокатів. Вони свідчать про вихід на новий рівень політики залякування, яка вже протягом 3 років проводиться в окупованому Криму, про посилення тиску на кримськотатарських лідерів, релігійних активістів та незалежних журналістів, яких безпідставно, з політичних міркувань, звинувачують в екстремізмі та інших надуманих злочинах. Свідчить це і про прагнення різко послабити їхній адвокатський захист", - зауважила вона.

За словами Беци, в Україні уважно стежитимуть за розвитком подій щодо цього та вживатимуть відповідних політико-правових заходів. "Зазначене не може залишитися без належної реакції з боку демократичної міжнародної спільноти", - підкреслила речниця.

"Фактично Росія, продовжуючи ігнорувати заклики світової громадськості, у тому числі чіткі положення резолюції ГА ООН "Про ситуацію у сфері прав людини в АР Крим та м. Севастополь", та порушуючи свої обов’язки як держава-окупант, намагається позбавити незаконно утримуваних в окупованому Криму громадян України останньої правової допомоги, чинячи відвертий тиск на їхніх адвокатів", - заявила офіційний представник МЗС.

Вона додала, що зараз в РФ перебувають 17 незаконно затриманих громадян України.

Як повідомлялося, у четвер вранці адвокат декількох фігурантів у "справі Хізб-ут-Тахрір" та кримського журналіста Миколи Семени Еміль Курбедінов під час відеотрансляції у Facebook повідомив, що влада окупованого Росією Криму затримала його в Бахчисараї, звинувачуючи в екстремізмі. Згодом затриманого доставили до суду Сімферополя для обрання запобіжного заходу.

У середу, 25 січня, в окупованому Криму ФСБ затримала захисника Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова Миколу Полозова. Його намагалися допитати, аби перевести із статусу захисника у статус свідка і позбавити таким чином його підзахисних адвоката. Але юрист зберігав мовчання і його врешті решт відпустили.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування