Луценко схвалив гальмування справи МАУ - Шабунін

Понеділок, 30 січня 2017, 11:33

Голова ГПУ Юрій Луценко визнав законною відмову голови антикорупційної прокуратури Назара Холодницького оголошувати підозру у справі завдання збитків Україні компанією "МАУ".

Про це пише у своєму блозі на "Українській правді" голова правління Центру протидії корупції, експерт антикорупційної групи Реанімаційного пакету реформ Віталій Шабунін.

Він продемонстрував уривок відповіді на запит, яку отримав від Генеральної прокуратури.

 

Шабунін нагадав, що Національне антикорупційне бюро виявило факти зловживання з боку компанії "Міжнародні авіалінії України" на суму понад 100 млн грн та склало підозру екс-керівнику Державіаслужби, президенту і головному бухгалтеру МАУ в розтраті майна.

"Парадокс у тому, що зібрані детективами докази для підозри Холодницький називає недостатніми, хоча всі дії детективи (НАБУ - УП) погоджували з прокурорами САП і останні вдарили по гальмах тільки на етапі підозри; саму "справу МАУ" антикорупційний прокурор вважає безперспективною, але не закриває її власною постановою", - каже він.

Але, на переконання Шабуніна, якщо в справі проведено більшість слідчих дій і з'ясовано обставини – то треба або пред'являти підозру, або, якщо склад злочину не підтвердився, закривати справу, проте Холодницький цього не робить.

"Натомість САП пішла за класичним сценарієм ГПУ, який ми спостерігаємо у більшості топ-кейсів ЦПК: на етапі оголошення підозри починаються торги з фігурантами провадження і справа до суду взагалі не доходить", - пише антикорупціонер.

Він пояснює, що Холодницький має право нескінченно довго відправляти підозру назад детективам "на доопрацювання" – аж допоки не зникне ризик для МАУ повертати авіаційний збір державі, або ж детективи не перепишуть підозру так, щоб МАУ та екс-керівнику Державіаслужби Денису Антонюку нічого не загрожувало. Або – не спливуть "розумні строки" слідства. Саме за такою схемою, нагадує Шабунін, ГПУ закрила справу Юри Єнакієвського – суд виніс постанову на підставі бездіяльності прокурорів і затягування розслідування.

Раніше повідомлялося, НАБУ поскаржилось Луценку на бездіяльність Холодницького у справі МАУ. На що керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький пояснив - він не підписує підозру Коломойському, бо її, за його словами, має затвердити суд.

"Підстав для погодження підозри немає з боку Антикорупційної прокуратури. Оскільки є судові тяганини, є шкода, яку інкримінує слідство, це не шкода у розумінні кримінального права. Тому поки не буде рішення судді в адміністрації, говорити про конкретні підозри конкретним особам є передчасним. Ми повинні йти в суд з залізними доказами, тим більше проти таких осіб", — сказав Холодницький.

Як відомо, своїм досудовим розслідуванням НАБУ встановило, що впродовж 2014-2015 років керівництво МАУ за сприяння службових осіб Державіаслужби протиправно заволоділо коштами Державного спеціалізованого фонду фінансування загальнодержавних витрат на авіаційну діяльність та участь України у міжнародних авіаційних організаціях в особливо великих розмірах.

"МАУ" є найбільшою українською авіакомпанією, одним з кінцевих бенефіціарів якої є бізнесмен Ігор Коломойський.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування