Грач розповів, як директор ФСБ допомагав зриву навчань НАТО в Криму

Вівторок, 21 березня 2017, 17:34

Колишній депутат Верховної ради Леонід Грач розповів, що в 2008 році директор ФСБ Микола Патрушев надав допомогу кримським активістам, які намагалися зірвати спільні навчання України та НАТО.

В інтерв'ю "Медузі" Грач назвав Патрушева "єдиною людиною в Москві, хто не порожні розмови вів".

"Микола Платонович - єдиний, хто реально не тільки глибоко бачив розвиток подій, які призвели до того, до чого привели, а й реально вніс свій особистий внесок в те, щоб ми могли тут повстати <...> Якби ось цю опозицію, яку я очолюю до сьогоднішнього дня, не підтримав Микола Платонович, був би тут американський флот", - заявив екс-депутат.

За словами Грача, Патрушев почав підтримувати українську опозицію в 2005 році, після "помаранчевої революції".

"Він зрозумів перший, а решта в ігри грали", - сказав Грач. У чому саме полягала допомога з боку Патрушева, він говорити відмовився.

Леонід Грач - останній радянський керівник Криму. Згодом він був депутатом Верховної ради Криму і очолював кримський республіканський комітет Комуністичної партії України.

У 2008 році Україна і НАТО проводили спільні навчання "Сі Бриз". Зокрема, вони проходили в районі кримського озера Донузлав. Активісти з числа прихильників Комуністичної партії України організували там наметове містечко, спробували блокувати бронетранспортери і вступили в зіткнення з морськими піхотинцями збройних сил України.

"Десантники ВМС України відкрили стрілянину в повітря і кидали вибухові пакети в людей. Один з молодих комуністів внаслідок цього одержав опік ноги. Народному депутату України Леоніду Грачу зламали палець руки", - повідомляли українські комуністи.

Міністерство оборони України стверджувало, що акції протесту не завадили провести навчання.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування