У Росії відкрили провадження за фактом убивства Вороненкова

Четвер, 30 березня 2017, 00:29

У слідчому комітеті Росії розпочали кримінальне провадження про вбивство екс-депутата Держдуми Дениса Вороненкова.

Про це, посилаючись на джерело, повідомляє РИА Новости.

"СК порушив справу щодо вбивства Вороненкова. Воно знаходиться у слідчого СК РФ Дениса Жеренова ", - сказав він.

В агентстві зазначили, що офіційного підтвердження цієї інформації не мають.

За словами адвоката екс-депутата Андрія Гривцова, йому не повідомляли про порушення справи за фактом вбивства підзахисного.

Як повідомляє "Коммерсант" з посиланням на джерела, слідство ведеться за ст. 105 (умисне вбивство) і ст. 222 КК РФ (незаконний оборот зброї). При цьому порушення кримінальної справи виявилося можливим завдяки ст. 12 КК. Згідно з цією статтею, іноземці, які "вчинили злочин поза межами Російської Федерації, підлягають кримінальній відповідальності за цим Кодексом у випадках, якщо злочин спрямований проти інтересів Російської Федерації або громадянина Російської Федерації".

Джерело, близьке до слідства, зазначило, що на момент своєї загибелі Вороненков, який отримав громадянство України, не був позбавлений громадянства РФ.

Крім того, в СК РФ вирішили, що заяви української сторони про те, що в скоєному щодо Вороненкова злочині є російський слід, направило його і проти інтересів Росії.

У найближчих планах слідчої групи допити знайомих і родичів Вороненкова, які проживають в Росії. Тим часом генпрокуратура РФ планує направити в Україну цілий ряд запитів, пов'язаних з цим розслідуванням.

Як відомо, Денис Вороненков переїхав із родиною із Росії до України й у грудні 2016 року отримав громадянство України. Він дав свідчення у справі проти екс-президента України Віктора Януковича про державну зраду.

У Росії Вороненкова оголосили у розшук, звинувачуючи в шахрайстві. Захист колишнього депутата Держдуми за 10 днів до його вбивства повідомивправоохоронним органам Росії його адресу в Києві.

23 березня 2017 року Вороненкова застрелили у центрі Києва біля готелю "Прем’єр Палас". Охоронець колишнього російського депутата, який також отримав поранення, встиг поранити нападника – і той згодом помер у лікарні.

За даними українських правоохоронців, Вороненкова застрелив 28-річний громадянин України Павло Паршов, який служив у Нацгвардії і виконував завдання російських спецслужб.

СБУ перевіряє, чи причетний вбивця Вороненкова до ФСБ.

Українська влада попередньо підозрює руку Москви у вбивстві Вороненкова.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування