New York Times: Вірус Petya розробили в АНБ США

П'ятниця, 30 червня 2017, 12:25

Американська газета стверджує, що вірус Petya, який нещодавно зашкодив роботі низки українських компаній, розробили в Агентстві національної безпеки США, звідки його викрали хакери.

Про це йдеться у матеріалі видання  New York Times, передає DT.ua.

За інформацією джерел видання, віруси Petya та WannaCry, який у травні виводив з ладу лікарні, залізниці та заводи у світі, розробили в АНБ. Згодом група хакерів, які називають себе "Shadow Brokers", якимось чином викрала цю кіберзброю та оприлюднила її у квітні. Спочатку хакери виставили віруси на продаж, а нещодавно навіть почали пропонувати місячну підписку. Хто такі Shadow Brokers - досі невідомо.

Колишні офіцери розвідки розповіли NYT, що немає жодних сумнівів, звідки взялася кіберзброя в руках групи. Її розробив підрозділ американської спецслужби, який донедавна називався "Підрозділом зі спеціальних операцій отримання доступу".

За оцінкою видання, АНБ приховує свою роль у розробці кіберзброї, відкидаючи безліч запитань. Так, прес-секретар Ради національної безпеки США Майкл Ентон в Білому домі заявив, що адміністрація "відповідально підходить до балансу між інтересами національної безпеки, громадською захищеністю і безпекою", відмовивши коментувати походження будь-якого вірусу, включно з Petya.

Експерти також розповіли виданню, що АНБ навряд, чи відмовиться від розвитку вразливостей операційного забезпечення Microsoft, хоч кіберзброя США і потрапила у погані руки.

Видання пише, що нещодавно в Україні хакери використали код, розроблений АНБ, для того, щоб заблокувати системи в лікарнях, супермаркетах і навіть системи радіаційного моніторингу в Чорнобилі. Більше того, у матеріалі стверджують, що вимагання викупу за ключ для розшифрування файлів було лише димовою завісою. Справжньою ж метою кібератаки було знищити комп’ютери жертв.

У середу увечері прес-секретар Ради національної безпеки США Майкл Ентон в Білому домі зауважив, що американський уряд "використовує чіткий міжвідомчий процес на високому рівні для ухвалення рішень про розкриття відомостей про вразливості" у програмному забезпеченні, "на відміну від всіх інших країн світу".

За словами Ентона, адміністрація "відповідально підходить до балансу між інтересами національної безпеки, громадською захищеністю і безпекою". Але при цьому відмовився коментувати походження будь-якого коду включно з останнім розповсюдженим вірусом Petya.

Як пише видання, натомість американський уряд звинувачує інших в розробці кіберзброї. Так, два тижні тому Департамент внутрішньої безпеки США заявив, що до атак за допомогою іншого вірусу WannaCry у травні причетна КНДР. А от до атак за допомогою Petya уряд припускає причетність Росії.

Видання пише, що використання частин американської кіберзброї у злочинах - не нове явище. Елементи комп'ютерного вірусу Stuxnet, який виводив з ладу іранські центрефуги, нещодавно були помічені у кількох кібератаках. За останні кілька місяців хакери використовували коди, розроблені АНБ, для викрадення фінансових даних у американських компаній, які потім використовувалися для крадіжки цифрових грошей.

Як повідомлялося, у вівторок, 27 квітня, низка українських компаній та банків зазнали хакерських атак від вірусу Petya.

Вірус також паралізував роботу Кабміну та вивів з ладу електронний документообіг Чорнобильської атомної електростанції.

New York Times називають близькою до демократичної партії.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News