МЗС: В РФ не допустили до Гриба українських консулів

Середа, 27 вересня 2017, 16:47

Українські консули не отримали дозвіл від РФ на відвідання 27 вересня,  викраденого у Білорусі і утримуваного в краснодарському СІЗО, Павла Гриба.

Про це "Українській правді" повідомила речниця МЗС Мар’яна Беца.   

За її словами, єдиний раз українські консули зустрічались з Грибом 18 вересня.

"Наші дипломати звернулися до ФСБ РФ в Краснодарському краї з проханням дозволити зустріч з Павлом 27 вересня. Проте ніякої відповіді не отримали", - сказала Беца.  

Вона також додала, що в МЗС не отримали дозволу на обстеження Гриба українськими лікарями.

"Максимально, що ми можемо вдіяти в межах наших важелів на російську сторону – ми зробили. Знову будемо писати до представництва МЗС РФ в Краснодарському краї і щодо чергової зустрічі з консулом, і щодо дозволу на обстеження українськими лікарями. Враховуючи стан його здоров’я, дуже важливо, щоб українські медики мали змогу оглянути Павла, а також, щоб він мав змогу приймати необхідні йому ліки", - повідомила речниця.

"Гриба нібито обстежували російські лікарі, але жодної інформації про те, які у нього брали аналізи, що саме з ним робили та які висновки медиків - нам не повідомили. Скоріше за все це було зроблено з метою зняти питання щодо обстеження Гриба українськими лікарями", - сказала Беца.

Наразі в українських консулів немає інформації щодо стану здоров’я Гриба, умов його утримання, а також інформації про хід слідства щодо його нібито "причетності" до терористичного акту.

"Російська сторона вкотре порушує міжнародне право  в частині забезпечення прав та свобод громадян  України на отримання саме консульської правової допомоги. Враховуючи це, ми будемо ініціювати чергове звернення на адресу представництва МЗС Росії по Краснодарському краю з вимогою отримати дозвіл на  відвідання Гриба нашими консулами", - повідомила прес-секретар зовнішньополітичного відомства.

Також вона наголосила, що українське МЗС апелює до всіх міжнародних урядових та неурядових інстанцій, з метою впливу на Росію.

"Наші консули фактично їздять по всій величезній Росії і намагаються захистити всіх наших громадян, особливо тих, хто утримується, як політв’язні. Вони фактично цілодобово чергують. Але Росія грубо нехтує  правами людини і міжнародним правом  і тримає Гриба, як заручника. Він, як і інші українські політв’язні, є заручниками агресії РФ проти України.  Та допускає українську сторону до них тільки тоді, коли вважає це потрібним", - констатувала Беца.

Також вона додала, що досі немає ніякої інформації з боку Білорусі, стосовно того, яким чином український громадянин був викрадений у Гомелі.

Як відомо, Павло Гриб зник 24 серпня в Білорусі. За його словами, на автостанції Гомеля його викрали невідомі люди в цивільному і передали іншим невідомим людям у якомусь лісі. Більше доби його тримали в приміщенні без вікон, після чого відвезли до Смоленської області, де "законно" оформили арешт.

У Білорусі не визнають своєї причетності до викрадення хлопця і обурюються через висловлювання українського МЗС про небезпеку, яку несуть для українців поїздки в Білорусь.

За офіційною інформацією, з 25 серпня він перебуває в краснодарському СІЗО. Влада Росії намагаються звинуватити його в тероризмі.

До нього довго не пускали адвоката і українських консулів.

Яна Міланова, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...