Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Зафарбовані "ікони Революції" можна відновити – реставратор

П'ятниця, 29 вересня 2017, 09:35

Знищені графіті "Ікони Революції" на вулиці Грушевського у Києві можна реставрувати.

Про це заявила реставраторка Жанна Шевченко після того, як провела реставраційні проби, повідомляє Громадський сектор Євромайдану.

"Малюнки можна відновити: зняти шар фарби і привести до первозданного вигляду", – сказала Шевченко. 

 
Фото: Громадський сектор Євромайдану

Відзначається, що реставратор візуально обстежила поверхню зафарбованих графіті, на невеличкій ділянці зняла шар фарби, з-під якої проступило оригінальне зображення.

 
Фото: Громадський сектор Євромайдану

У свою чергу директор Музею Революції Гідності Ігор Пошивайло зазначив, що такий результат реставраційних проб вселяє надію, що пам’ятка не втрачена і підлягає відновленню.

Наступним кроком, за його словами,  мала би бути комплексна експертиза стану графіті, фахова оцінка можливостей і загроз, методики їх  реставрації.

Пошивайло підкреслив, що нанесення нового, аналогічного графіті не є відновленням, таке зображення втрачає автентичність і символізм, набутий графіті під час подій Майдану.

Повідомляється, що зініціювати реставраційні роботи повинне Міністерство культури.

Як відомо, графіті авторства художника Sociopath із зображеннями Тараса Шевченка, Івана Франка та Лесі Українки з'явилися на фасаді магазину "Емпоріум" під час Революції гідності 2013–2014 рр.

У подальшому вони були внесені в реєстр пам’яток.

3 вересня з фасаду магазину люкс-меблів "Емпоріум" на вулиці Грушевського, 4, в Києві зникли знамениті патріотичні графіті, які були нанесені під час Революції гідності.

Пізніше 3 вересня обурені активісти розгромили вхід до магазину люкс-меблів "Емпоріум".

Директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович заявив, що інститут звернеться до поліції та до Генпрокуратури за фактом вандалізму через знищення графіті, які були пам'яткою історії.

Прокуратура Києва №6 відкрила кримінальне провадження за фактом нищення графіті.

4 вересня із магазина "Емпоріум" вивезли меблі.

В свою чергу стріт-арт художник Sociopath розповів, що домовився з міністром культури Євгеном Нищуком відновити графіті.

6 вересня Директор магазину "Емпоріум", з якого стерли "ікони гідності", Ігор Доценко запевняє, що не давав вказівки нищити графіті, планує шукати нове приміщення для магазину і готовий сприяти у відновленні картин.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування