РосЗМІ: Передвиборчий сайт Путіна був зареєстрований 10 років тому

Четвер, 18 січня 2018, 11:10

Домен Putin2018.ru, на якому 15 січня почав роботу передвиборчий сайт кандидата в президенти Росії Володимира Путіна, був зареєстрований ще у 2008 році.

Про це повідомляє видання "Ведомости".

Зазначається, що доменне ім'я Putin2018.ru було зареєстровано 21-річним програмістом Павлом Сапачовим 7 листопада 2008 року, коли президентом РФ був Дмитро Медведєв.

Також у виданні додали, що тривалий час у домену не було власника.

Згідно з даними сервісу "Історія Whois" компанії Reg.Ru, з 2010 року домен належав фізичній особі і перебував у реєстратора Webnames.

Але 9 січня 2018 року він був перенесений в Ru-Center, а сервери змінилися з imperialspace.org на notamedia.ru. З березня 2017 року по даний час адміністратор домену не змінювався.

Повідомляється також, що за даними Ru-Center, зареєстровані також доменні імена Putin2024.ru, Putin2036.ru, Putin2042.ru і Putin2048.ru.

Також є домени Medvedev2024.ru, Kirienko2024.ru, Volodin2024.ru, Dyumin2024.ru, Navalny2024.ru, Sobchak2024.ru.

Розробником передвиборчого сайту Путіна була компанія Notamedia, яка робила сайти "Єдиної Росії", Мінкультури РФ і уряду Москви.

Прес-секретар штабу Путіна Андрій Кондрашов заявив, що доменом володіє Костянтин Риков, інтернет-продюсер, екс-депутат Держдуми від "Єдиної Росії", один із засновників кампанії "За Путіна" 2007 року, який передав домен штабу безоплатно. 

Гендиректор Reg.Ru Олексій Королюк розповів виданню, що подібні доменні імена реєструють як кіберсквоттери, так і інші особи.

"Крім того, домени часто купуються афілійованими особами, які близькі до таких подій, щоб пізніше їх подарувати, продати або переуступити", - сказав Королюк.

Він додав, що практика продажу доменних імен носить несистемний характер, але, коли "відбувається точне попадання в ціль", за домени можуть заплатити десятки тисяч доларів.

Як відомо, вибори президента Росії призначено на 18 березня 2018 року - річницю анексії Криму Росією.

Участь у них планують взяти чинний президент Володимир Путін, журналіст і телеведуча Ксенія Собчак, представник КПРФ Павло Грудінін, бізнесмен, якого підозрюють у шахрайстві Сергій Полонський, журналіст Олег Лур'є.

Про намір брати участь у виборах оголошували співзасновник партії "Яблуко" Григорій Явлінський і дві телеведучі - Анфіса Чехова та Катя Гордон, порнозірка Олена Бєркова. Головний комуніст Росії Геннадій Зюганов від участі у виборах відмовився.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...