Турчинов розповів про невдалі спроби Наливайченка організувати АТО

Четвер, 15 лютого 2018, 16:44

Навесні 2014 року голова СБУ Валентин Наливайченко запропонував в.о. президента Олександру Турчинову дві невдалі кандидатури на посаду свого першого заступника - керівника антитерористичного центру.

Про це Турчинов розповів 15 лютого на допиті в Оболонському райсуді Києва у справі про державну зраду Віктора Януковича.

За його словами, на початку березня 2014 року Наливайченко вніс на посаду голови АТЦ кандидатуру бізнесмена Сергія Бондарчука, який зараз переховується від правосуддя за кордоном.

"Безумовно, бізнесмена поставити на таку відповідальну посаду, коли в Україні почалась війна, я не міг, тому я відмовив пану Наливайченку. Він ще довгий час пропонував, пояснював, що той підучиться, але нам потрібен був боєць, професійна людина", - зазначив Турчиинов.

Як відомо, Бондарчук колись очолював державне підприємство "Укрспецекспорт".

Турчинов розповів також, що після цього, наприкінці березня, голова СБУ запропонував на посаду начальника АТЦ генерал-лейтенанта Віталія Циганка. На неї вже в.о. президента погодився, але пізніше пошкодував про це, адже, як виявилося, Циганок не мав досвіду керування антитерористичними операціями.

"Коли почалася АТО під Слов’янськом, бійці спецпідрозділу "Альфа" на чолі з Циганком, намагаючись нейтралізувати російських бойовиків Гіркіна, потрапили під шквальний вогонь і розбіглись", - розповів теперішній секретар РНБО.

Турчинов каже, що за "такі непрофесійні дії" виніс серйозну догану Наливайченку і дав команду звільнити Циганка.

Свідок пояснив також, чому не віддав наказ провести АТО в лютому-березні 2014-го для деокупації Криму.

За його словами, СБУ не могла провести таку операцію, тому що 90% служби зрадили Україну, перейшовши на бік окупанта. В міліції тоді було навіть більше зрадників - 99%.

Євген Кізілов, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування