Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Порошенка й Яценюка просять подбати про апеляцію в Антикорупційному суді

Вівторок, 10 липня 2018, 13:04

Центр протидії корупції та Transparency International Україна закликають коаліцію виправити скандальну норму про апеляцію у справах корупціонерів та проголосувати необхідні зміни до Кримінального процесуального кодексу цього тижня.

Відповідне звернення спрямоване Петру Порошенку та Арсенію Яценюку як лідерам БПП та "Народного фронту", повідомляє ЦПК.

Для цього у середу, 11 липня, комітет правової політики та правосуддя повинен розглянути правки до законопроекту №7441 про судоустрій, серед яких і зміни суперечливої норми про апеляцію, а в четвер депутати мають ухвалити законопроект у другому читанні.

 

"Це останній парламентський тиждень перед літніми канікулами, коли народні депутати можуть ухвалити відповідне рішення та внести потрібні зміни до закону", –  наголошують організації.

За їхнім твердженням, у руках народних депутатів зависли майже 4 мільярди доларів фінансування від міжнародних партнерів – і їх отримання залежить від виправлення норми про апеляцію щодо теперішніх справ Національного антикорупційного бюро.

ЦПК і TI Україна також зазначають, що 18 із 32 депутатів комітету входять до "Блоку Петра Порошенка" чи "Народного фронту" – і саме стільки становить кворум для засідання комітету та ухвалення рішення щодо законопроекту №7441, без якого неможливе голосування в залі.

Раніше в ухвалений закон про Вищий антикорупційний суд внесли норму, згідно з якою апеляції щодо справ НАБУ, які зараз уже розглядаються в судах, відбуватимуться в судах загальної юрисдикції, а не новоствореному Антикорупційному суді.

"Це означає, що гучні справи щодо топ-посадовців можуть ніколи не потрапити до нового антикорупційного суду, а  розглядатися лише в судах загальної юрисдикції", – обурюються антикорупціонери.

9 липня президент заявив, що чекає у четвер ухвалення змін до закону про Антикорупційний суд.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування