Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Верховний суд пояснив, чому відхилив позов активістів до Порошенка

Середа, 11 липня 2018, 12:17

Верховний суд пояснив, чому відхилив позов низки громадських організацій, в якому ті вимагали скасувати указ президента Петра Порошенка про призначення аудитором НАБУ Павла Жебрівського.

Про це повідомляється на сайті Державної судової адміністрації.

У своїй заяві суд зазначив, що відмовив у відкритті відповідного провадження, оскільки:

- по-перше, "закон вимагає, щоб у позовній заяві про оскарження нормативно-правового акту позивач обґрунтував свою належність до суб’єктів правовідносин, у яких застосовується або буде застосовано цей акт";

- по-друге, "звертаючись до суду з позовом щодо законності правового акту суб’єкта владних повноважень індивідуального характеру, позивач також повинен пояснити, які правові наслідки безпосередньо для нього породжує оскаржуване рішення";

- по-третє, "цей указ президента є актом індивідуальної дії, який породжує права та обов’язки тільки для того суб’єкта, якому його адресовано. Відсутність у будь-кого, зокрема й у позивачів, прав та/або обов’язків у зв’язку з виданням оскарженого Указу не породжує в таких осіб і права на захист, тобто права на звернення із цим адміністративним позовом".

У суді повідомили, що ця ухвала може бути оскаржена до Великої палати Верховного суду протягом 15 днів з дня її прийняття та набирає законної сили після її перегляду в апеляційному порядку або після закінчення строку на апеляційне оскарження.

Як повідомлялося, активісти-позивачі вважають, що відмова у відкритті провадження є грубим порушенням і українського, і міжнародного законодавства та може свідчити про політичну заангажованість суддів. Вони оскаржуватимуть це рішення спочатку до Великої палати Верховного Суду, а за потреби і в Європейському суді з прав людини.

Раніше "Центр протидії корупції", Transparency International Україна та "Автомайдан" подали до суду на президента через порушення закону та призначення на посаду аудитора Національного антикорупційного бюро Павла Жебрівського.

Активісти посилаються на відсутність у Жебрівського досвіду роботи в правоохоронних чи судових органах за кордоном або в міжнародних організаціях, як того вимагає закон.

19 червня Порошенко підписав указ про призначення аудитором НАБУ Павла Жебрівського, який до цього керував Донецькою військово-цивільною адміністрацією.

Жебрівський – давній соратник Петра Порошенка.

У 2015 році він очолював антикорупційне управління Генеральної прокуратури.

Негативний висновок аудиту є єдиною законною підставою для позачергового звільнення чинного директора НАБУ з посади та зменшення рівня бюджетного фінансування правоохоронного органу.

Проводити аудит повинна комісія, до якої по одному представнику мають делегувати уряд, парламент та президент.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування