В МВС заявили, що контракт з Airbus дозволить "не залежати від Росії"

Субота, 14 липня 2018, 15:04
В МВС заявили, що контракт з Airbus дозволить не залежати від Росії

Контракт на поставку 55 гелікоптерів, підписаний з французьким авіагігантом "Airbus", дозволить Україні технічно не залежати від Росії. 

Про це 14 липня заявив перший заступник міністра внутрішніх справ Сергій Яровий, повідомляє прес-служба МВС. 

Яровий повідомив, що Україна досі використовує радянські вертольоти Мі-8, "які весь час потребують ремонту і без російських комплектуючих наразі неможливо їх обслуговувати".

"Рік тому виникло питання, що український парк гелікоптерів залежить від постачання комплектуючих з РФ. Ми прийняли рішення організувати роботу з французькою компанією "Airbus Helicopters" для того, щоб забезпечити технікою всі наші підрозділи без участі РФ", ‑ додав Яровий.

Він уточнив, що перші чотири гелікоптери Н225 МВС очікує отримати до кінця 2018 року.

У свою чергу президент України Петро Порошенко зазначив у своєму Твіттері, що підписав Закон "Про ратифікацію Угоди між урядом України та урядом Франції щодо офіційної підтримки у створенні єдиної системи авіаційної безпеки та цивільного захисту в Україні".

"Постачання французьких гелікоптерів посилить операційні можливості сектору безпеки України", - додав глава держави. 

Як повідомляє прес-служба президента, Порошенко висловив низку пропозицій до основної угоди, підписання якої має відбутися за місяць.

"Ми би просили, щоб частина вертольотів за цим контрактом могла би піти для Збройних Сил України", - зазначив Порошенко під час зустрічі з представниками компанії Airbus Helicopters. 

Президент додав, що доручив прем’єр-міністру Володимиру Гройсману та главі МВС Арсену Авакову опрацювати це питання і при необхідності внести уточнення щодо комплектації гелікоптерів для таких цілей.

Окрім того Порошенко зазначив потребу гелікоптерів для надання медичних послуг на селі, особливо у гірській місцевості.

"Крім зазначених цілей, які закладені, що можуть виконувати гелікоптери, нам дуже потрібно розвиток сільської медицини у гірських районах – Прикарпаття, Закарпаття, Львівської області. Також я думаю, що це буде враховано. Щоб на сьогоднішній день лікар ... міг би надати необхідну допомогу і створити умови для евакуації постраждалого", -  зазначив президент. 

Нагадаємо, 14 липня Україна та авіагігант "Airbus helicopters" підписали угоду про постачання 55 гелікоптерів для потреб Національної поліції, Державної служби з надзвичайних ситуацій, Державної прикордонної служби та Національної гвардії. Відповідно до угоди, Україна отримає 21 гелікоптер Н225, 10 вертольотів Н145 та 24 вертольоти Н125. Вартість контракту становить 555 млн євро.

Угода загальною вартістю 552 млн євро між урядом України та урядом Французької Республіки щодо офіційної підтримки у створенні єдиної системи авіаційної безпеки та цивільного захисту в Україні була підписана 29 травня у Парижі.

За умовами угоди, французька сторона в два етапи поставить в Україну спочатку 37 вертольотів компанії Airbus, а потім ще 18 вертольотів. З них, 21 гелікоптер – моделі Н225 – гелікоптери, які мають вантажопідйомність більше 10 тонн.

Глава МВС Арсен Аваков зазначив, що в бюджеті МВС була закладена сума в 1 мільярд гривень на оновлення вертолітного парку, але французька сторона надала також вигідні фінансові умови, серед яких, кредит по міжурядовій угоді під 1% річних.

До кінця 2018 року уряд планував конфіскувати у корупціонерів для розвитку цивільної авіації 700 мільйонів гривень. Згідно з бюджетними планами, на кінець травня авіаційна система безпеки МВС мала бути профінансована на 233 мільйони гривень.

У Держказначействі на запит проекту "Марлін" щодо створення Єдиної авіаційної системи безпеки цивільного захисту повідомили, що замість 233 млн грн, які мали надійти у січні-травні зі спецфонду Держбюджету на авіаційну систему безпеки за рахунок коштів, конфіскованих у корупціонерів, МВС спромоглося забезпечити надходження лише 9 тисяч гривень.

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

11:04
Курс валют на 29 березня: офіційна гривня зміцнилась до євро
10:58
У Києві чоловік заради помсти колишній вбив її цуценя: поліція оголосила про підозру
10:56
Сирський: Якщо росіяни знову рушать на Харків, він стане для них фатальним містом
10:56
Футзальний клуб знявся з чемпіонату України через перехід гравців у стан повної бойової готовності
10:35
Франківщина, Черкащина, Київщина й Вінниччина: в ОВА розповіли про наслідки атаки
10:32
Молдова не підтверджує дані про проліт ракет своєю територією під час удару РФ по Україні
10:32
Сирський про "мобілізацію 500 тисяч": Після аудиту ця цифра суттєво зменшена
10:31
Каллас у двадцяту річницю вступу країни у НАТО закликала підтримати членство України
10:22
"Шоколадна" криза набирає оберти: як дефіцит какао у світі впливає на ціни
10:13
У шести областях пошкоджено енергетичну інфраструктуру – Шмигаль
Усі новини...