Мама Клиха: По очах видно, що син хворий, весь час говорить про дитинство

Четвер, 5 липня 2018, 14:01

Мама політв’язня Кремля Станіслава Клиха Тамара Клих розповіла Уповноваженій з прав людини Людмилі Денісовій, що самопочуття її сина, який знаходиться у тюремній психлікарні, викликає занепокоєння.

Про це омбудсмен написала у Facebook.

"Тільки що телефоном поговорила з Тамарою Іванівною - мамою Станіслава Клиха. Вона сказала, що наразі її син, дійсно, знаходиться в психіатричній лікарні. Це підтвердили і правозахисниця Тетяна Щур, і адвокат Катерина Бур’ян", - повідомила Денісова.

"Станіслава чимось лікували, він краще себе почуває, але по очах видно, що він, безумовно, дуже хворий", - розповіла їй мама Клиха.

Також, за її словами, інформація від російського омбудсмена про добре самопочуття бранця Кремля, застаріла.

"Турбує те, що Станіслав попросив дитячі книжки. Коли мати була у нього 2 місяці тому, він теж увесь час говорив про дитинство. Вже тоді це її насторожило", - написала Денісова.

Вона додала, що наразі жінка не може відвідати сина, бо має великі проблеми зі здоров'ям у свої 75 років.

При цьому вона запевнила, що 11-12 липня український консул спробує потрапити до Клиха, якщо його допустять.

"Тамара Клих не довіряє інформації, яку отримує з різних джерел щодо свого сина і тому дуже б хотіла, щоб мене допустили до її сина. Адже довіра в неї є тільки до нас, потрібно щоб ми своїми очима побачили, що ж там дійсно відбувається зі Станіславом", - заявила український омбудсмен.

Вона додала, що знову звернеться до Комісара Ради Європи з прав людини Дуні Міятович, щоб вона посприяла її візиту до українських політв’язнів, які знаходяться в Росії й, в першу чергу до тих, хто оголосив голодування та чий стан здоров’я викликає занепокоєння.

Зокрема, до Станіслава Клиха, Володимира Балуха, Олега Сенцова, Еміра Усеїна Куку.

Раніше Уповноважений з прав людини в Челябінській області Маргарита Павлова, заявила про добровільне переведення ув'язненого в РФ українця Станіслава Клиха в психлікарню.

Як повідомляла осійська правозахисниця Тетяна Щур, Клих знаходиться в Обласній психіатричній тюремній лікарні в Магнітогорську.

За її словами, українець не давав згоди на госпіталізацію. Правозахисники підозрюють, що Клих знаходиться під впливом заспокійливих препаратів.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денисова направила лист російській колезі Тетяні Москальковій у зв’язку з порушенням прав Станіслава Клиха.

У листі Денісова просить повідомити підстави його переводу в обласну психіатричну тюремну лікарню у Магніторгорську та надати відповідні документи.

У зверненні вже вкотре висловили настійне прохання сприяти проведенню незалежного медичного обстеження українського політв’язня українськими або іноземними лікарями.

Зазначається, що Денісова неодноразово направляла листи на адресу Уповноваженого з прав людини Російської Федерації щодо сприяння проведенню незалежного медичного обстеження Станіслава Клиха. Відповіді на ці листи не отримані.

8 червня перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко повідомила з посиланням на слова матері політв’язня під час зустрічі із президентом Петром Порошенком, що засуджений у Росії українець Станіслав Клих заявив адвокату, що оголошує голодування.

26 травня 2016 року Верховний суд Чечні засудив українців Миколу Карпюка і Станіслава Клиха до 22,5 і 20 років ув'язнення відповідно.

За версією російського слідства, Клих і Карпюк були членами організації УНА-УНСО і наприкінці 1994 - початку 1995 року воювали проти російських федеральних сил у складі озброєних формувань самопроголошеної республіки Ічкерія.

Обидва заперечили всі обвинувачення, Клих заявив, що взагалі ніколи не був у Чечні. Політв'язні заявляли про тортури з боку російських силовиків.

Пізніше повідомлялося, що Клих збожеволів через тортури, які до нього застосовували при затриманні і під час попереднього слідства.

Також  повідомлялось, що за рішенням керівництва в’язниці до Клиха застосовується примусове психіатричне лікування. При цьому керівництво лікарні відмовляється повідомити, які саме препарати до нього застосовували і з якою метою.

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...