Денісова написала листи Москальковій через порушення прав Гриба і Клиха

Середа, 4 липня 2018, 22:38

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова направила листи російській колезі Тетяні Москальковій через жорстоке побиття Павла Гриба та порушення прав Станіслава Клиха.

Про це повідомляється на сайті омбудсмена.

"Отримана інформація про те, що під час етапування в пенітенціарний заклад м. Ростов-на-Дону громадянин України Павло Гриб був жорстоко побитий іншими ув’язненими. Крім того, у Павла відібрали всі речі та продукти харчування, які напередодні були передані представниками Генерального консульства України. Також стало відомо, що 20-річний український політв’язень страждає сильним головним болем та слабкістю, йому не надають необхідні ліки", - йдеться у повідомленні.

Через це до апарату Москалькової підготували звернення, в якому зазначили, що стан здоров’я Павла Гриба та порушення його права на особисту безпеку, гарантованого кримінально-виконавчим законодавством Російської Федерації, викликає велику стурбованість.

У листі попросили вжити всіх необхідних заходів для дотримання прав Павла Гриба, надати йому необхідну кваліфіковану медичну допомогу та сприяти забезпеченню особистої безпеки як Павла, так і інших ув’язнених громадян України на території РФ.

Крім того, у листі щодо Станіслава Клиха Денісова просить повідомити підстави його переводу в обласну психіатричну тюремну лікарню у Магніторгорську та надати відповідні документи.

У зверненні вже вкотре висловили настійне прохання сприяти проведенню незалежного медичного обстеження українського політв’язня українськими або іноземними лікарями.

Зазначається, що Денісова неодноразово направляла листи на адресу Уповноваженого з прав людини Російської Федерації щодо сприяння проведенню незалежного медичного обстеження Станіслава Клиха. Відповіді на ці листи не отримані.

Раніше повідомлялось, що російський суд розпочав розгляд кримінальної справи проти Павла Гриба, якого звинувачують у сприянні тероризму.

1 липня йому виповнилося 20 років.

Гриб зник 24 серпня 2017 року у Білорусі.

За його словами, на автостанції Гомеля його викрали невідомі люди в цивільному і передали іншим невідомим людям у якомусь лісі. Більше доби його тримали в приміщенні без вікон, після чого відвезли до Смоленської області, де "законно" оформили арешт.

Гриб страждає від портальної гіпертензії та потребує щоденного прийому спеціальних ліків, ЄСПЛ кілька разів просив Росію надати інформацію про його стан здоров'я.

Генконсульство України також неодноразово направляло звернення до російської сторони про можливість обстеження юнака.

Проте, так і не отримавши відповіді, Україна вирішила самовільно відправити групу лікарів, яких до українця не пустили.

В РФ відповідали, що в українця Гриба немає проблем зі здоров’ям.

26 квітня Ігор Гриб повідомив, що з початку цього року на його сина посилився психологічний тиск.

8 червня перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко повідомила з посиланням на слова матері політв’язня під час зустрічі із президентом Петром Порошенком, що засуджений у Росії українець Станіслав Клих заявив адвокату, що оголошує голодування.

26 травня 2016 року Верховний суд Чечні засудив українців Миколу Карпюка і Станіслава Клиха до 22,5 і 20 років ув'язнення відповідно.

За версією російського слідства, Клих і Карпюк були членами організації УНА-УНСО і наприкінці 1994 - початку 1995 року воювали проти російських федеральних сил у складі озброєних формувань самопроголошеної республіки Ічкерія.

Обидва заперечили всі обвинувачення, Клих заявив, що взагалі ніколи не був у Чечні. Політв'язні заявляли про тортури з боку російських силовиків.

Пізніше повідомлялося, що Клих збожеволів через тортури, які до нього застосовували при затриманні і під час попереднього слідства.

Також  повідомлялось, що за рішенням керівництва в’язниці до Клиха застосовується примусове психіатричне лікування. При цьому керівництво лікарні відмовляється повідомити, які саме препарати до нього застосовували і з якою метою.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування