Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Порошенко підписав закон про нацбезпеку

Четвер, 5 липня 2018, 14:39

Президент Петро Порошенко підписав закон "Про національну безпеку".

Про це він повідомив у Twitter.

"Підписав Закон "Про національну безпеку". Ми твердо підкреслюємо курс України до НАТО та ЄС, рішучість наших дій у модернізації сектору оборони та безпеки", - написав він. 

Як повідомлялося, 21 червня Верховна Рада підтримала у другому читанні президентський законопроект №8068 "Про національну безпеку України".

За словами спікера парламенту Андрія Парубія, цей закон важливий для боротьби з російською агресією, реформи сектору безпеки, а також є суттєвим кроком на шляху України до НАТО.

Проект передбачає скасування трьох законів – "Про основи національної безпеки України", "Про демократичний цивільний контроль над Воєнною організацією і правоохоронними органами держави" та "Про організацію оборонного планування", – об’єднуючи їх в один.

У законопроекті викладено систему забезпечення нацбезпеки та повноваження кожного з її суб’єктів – президента, міністерств оборони та внутрішніх справ, Збройних сил, Генштабу, СБУ, Держприкордонслужби тощо.

Міністр оборони України і його заступники призначатимуться на посади з-поміж цивільних осіб від 1 січня 2019 року.

Також проект передбачає розмежувати посади начальника Генштабу та головнокомандувача ЗСУ, які зараз обіймає Віктор Муженко.

Крім того, в окремій статті проекту йдеться про стратегію розвитку оборонно-промислового комплексу України, реалізувати яку планують "з використанням механізмів державно-приватного партнерства" та із "залученням міжнародної консультативної, фінансової, матеріально-технічної допомоги".

Запропонований президентом проект пропонує скоротити перелік пріоритетних національних інтересів, виключивши з закону такі пункти, як гарантування прав і свобод людини і громадянина, забезпечення розвитку і функціонування української мови та захист мов нацменшин, розвиток духовності, моральних засад, інтелектуального потенціалу народу.

Президент Петро Порошенко вніс законопроект 8068 про нацбезпеку до Верховної Ради 28 лютого.

Секретар Ради національної безпеки й оборони Олександр Турчинов заявив, що закон готували з залученням експертів НАТО, Євросоюзу й США.

Він зазначав, що закон є "рамковим" і визначає лише загальні обриси системи забезпеченні нацбезпеки і "фундаментальні національні інтереси": забезпечення державного суверенітету й територіальної цілісності, інтеграція України в європейський політичний, економічний і правовий простір, набуття членства у ЄС та НАТО.

Водночас голова представництва ЄС, посол США та голови представництва НАТО в Україні заявили, що низка положень цього законопроекту суперечить практикам Євросоюзу та Альянсу.

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування