Справа Януковича: Адвокати покинули засідання на знак протесту

Середа, 1 серпня 2018, 10:14

Оболонський районний суд Києва, який слухає справу про державну зраду Віктора Януковича, не зміг розпочати дебати, оскільки захисники екс-президента покинули залу засідань.

Головуючий суддя Владислав Дев'ятко оголосив перерву до 14:00.

На початку засідання захисники Януковича – найманий Олександр Байдик і наданий державою безкоштовний адвокат Віктор Овсянников клопотали про допит свідка Азарова.

Але суддя нагадав, що стадія клопотань закінчена і дав слово у дебатах прокурору.

Коли прокурор почав зачитувати обвинувачення, то підвівся захисник Байдик і став його перекрикувати.

"Прокуроре, припиніть дебати! Перестаньте порушувати закон. Це порушення права на захист! Прокуроре, припиніть дебати", - вигукував Байдик.

Пізніше він підійшов до прокурора і повторив це ще раз. 

Байдик і прокурор 
Скриншот з newsone.ua

Суддя Дев'ятко закликав прокурора припинити виступ, оскільки адвокат порушував судове засідання. Він також попередив захисника Януковича, що якщо він і надалі так поводитиметься, то його видалять із суду.

Після цього обидва адвокати встали і вийшли.

"Суд в чергове вимушений констатувати, що сторона захисту самовільно в чергове залишила залу судового засідання", - сказав суддя.

Прокурор назвав такі дії адвокатів "неприпустимою практикою" і закликав суд звернутися до кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатів "щодо дій Сердюка, Байдика та інших".

Суддя Дев'ятко заявив, що зараз "негайно повідомить центр надання безоплатної вторинної правової допомоги у Києві, що захисник, призначений за рахунок держави, без дозволу суду покинув судове засідання".

"Суд проситиме або забезпечити його прибуття, або ж виконати рішення суду і призначити захисника, який захищатиме інтереси обвинуваченого, а не влаштовуватиме те, що ми бачили щойно", - сказав Дев'ятко і оголосив перерву.

Як повідомлялося, 18 липня суддя у справі про державну зраду екс-президента Віктора Януковича Владислав Дев'ятко заявив, що суд перейшов до судових дебатів, і що вони розпочнуться 30 липня. 

Захисники Януковича, попри це, заявили, що мають намір продовжити допит свідків 20 липня, і в цей день показово прийшли у порожній суд.

Натомість на засідання 30 липня адвокати Януковича не з'явились, через що дебати перенесли на 31 липня. 

31 липня адвокати Януковича заявили про відвід суддям і прокурорам у справі про державну зраду та покинули судове засідання.

Тому суд вирішив надати Януковичу державного захисника. Крім того, обвинувачений найняв ще одного адвоката, щоб посилити команду своїх захисників.

Віктора Януковича підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 (пособництво в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України) та ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни) Кримінального кодексу України.

Суд спершу планував завершити дебати у справі Януковича у липні.